Divlje svinje uništavaju polja sa žitom | Agroportal.ba
Agro vijesti

Divlje svinje uništavaju polja sa žitom

Divlje Svinje

Divlje svinje ne prestaju praviti štetu na širem području općine Sanski Most, a na njihovoj meti su površine zasijane žitaricama, ali i drugim poljoprivrednim kulturama.

Ovdašnji poljoprivrednici su očajni, a svi njihovi dosadašnji apeli da se proba stati u kraj ovome problemu bili su bezuspješni. Poljoprivrednik iz sela Modra Ferid Kugić kaže kako je prije nekoliko dana krenuo u žetvu zobi, ali da je dolaskom na lice mjesta konstatovao da su uništene velike površine zasađene tom žitaricom.

Sve je povaljano i izgleda kao da je ovuda prošlo na desetine kamiona. Šteta je velika, jer su uloženi značajan novac, trud, rad i energija, a sada se, praktično, malo toga ima požnjeti.

Dodaje kako isti problemi muče i druge farmere, a svi načini borbe protiv ovih šumskih napasnika bili su nedovoljno efikasni.

Probali smo s petardama, bacali smo da ih zastrašimo, ali efekti su bili kratkotrajni, jer su se krda uvijek iznova vraćala.

Pita se isplati li se u ovakvim okolnostima uopšte obavljati poljoprivrednu sjetvu, posebno zbog toga što su sjemena i repromaterijal znatno poskupjeli.

Pročitajte još...   Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku

Poljoprivrednik Mehmed Alagić kaže kako je bio prinuđen da ogradi parcele električnim pastirima, međutim dodaje kako nije u situaciji da ogradi sve, jer su u pitanju velike površine zemljišta i potrebno je mnogo novca.

Nikada u prošlosti nije bilo ovoliko problema s divljim svinjama i borimo se s njima još od trenutka kada smo položili sjemena u zemlju. Već su tada krenuli problemi, jer su iskopavali sjemena, pa smo morali ponovo zasijavati. Sigurno je da nam najveći problemi tek predstoje, jer se kukuruzi odmeću, a za njih je to najveća poslastica.

ističe Alagić.

Pročitajte još...   Mladi supružnici Velić od zarade na imanju napravili kuću

Poljoprivrednici su u nekoliko navrata tražili da se u rješavanje ovoga problema uključi Lovačko društvo “Sana”, međutim u tom društvu uporno ističu kako su nemoćni jer je trenutno na snazi lovostaj, a važeći zakonski propisi ne omogućuju organizovanja lova.

Dobri poznavaoci svijeta životinja ističu kako zbog sve praznijih sela, ali i suše koja je uslovila nedostatak hrane u njihovim prirodnim staništima, divlje svinje bez straha silaze iz viših u niže predjele i blizinu naseljenih mjesta, te nanose štetu poljoprivrednim kulturama.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice