Košnice skoro prazne, vinski podrumi prepuni – Sajam vina i meda u Trebinju | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Košnice skoro prazne, vinski podrumi prepuni – Sajam vina i meda u Trebinju

Svake godine u drugoj polovini avgusta pčelari zauzmu gradski park na tradicionalnom dvodnevnom Sajmu meda i vina koji organizuje trebinjski „Agrarni fond“ povodom krsne slave grada.

Tako je bilo i ovaj put, pčelari i proizvođači pčelarske opreme iz Hercegovine, sa Romanije i iz Srbije su, i pored epidemije virusa korona, došli u Trebinje da izlože svoje proizvode i ponešto zarade.

Ovo je jedna od lošijih sezona, medobradnje je do sada bilo slabo, a sve nade polažu u cvjetanje vrijeska.

Pčelari koji nisu dobro pripremili košnice već imaju probleme, a manji proizvođači odavno nemaju meda za prodaju.

Loša je godina. Bila je suša pčele su slabo unosile. Čekamo da počne cvjetati vrijesak i to nam je sada jedina nada. Oni koji su pčele selili u više krajeve Hercegovine i dobro se spremili možda mogu nešto i očekivati, kaže Nada Kovačević čija se porodica decenijama bavi pčelarstvom

U Hercegovini važi izreka da „med nađe svaku boljku“, a prodaja meda u pandemiji virusa korona je bila viša nego uobičajeno.

U posljednje vrijeme prodaja nije naročita,   pošto zbog problema sa granicama i ograničenja kretanja nemamo kupce iz susjedstva, Dubrovnika i Herceg Novog, objašnjava Nada.

Oni koji su svoje proizvode od meda izložili u trebinjskom parku kažu da je bilo interesovanja turista iz BiH i Srbije, kojih je ovih avgustovskih dana puno Trebinje i da se moglo nešto i prodati.

Pročitajte još...   U Ljubomirskom polju kod Trebinja prva plantaža šipka (VIDEO)

Samoniklo bilje na jugu Hercegovine, tvrde pčelari, dalo je jedva dvadeset odsto očekivanog prinosa nektara.

Uticaj virusa korona na tržište meda, smatraju da je neizbježan. U kome obimu biće poznato  narednih mjeseci, a za  sada je  cijena kilograma hercegovačkog meda  u maloprodaji od 18 do 20 KM.

Vinarima puni podrumi

Trebinjski vinari ove godine imaju drugi problem, grožđa ima, njegova berba počinje, a podrumi su puni vina od ranijih sezona, jer zbog pandemije virusa korona, prodaje nije bilo.

Dragan Anđelić, direktor preduzeća „Agrofin“, koji gazduje najvećim vinogorjem u istočnoj Hercegovini, ističe da je situacija složena.

Ovogodišnji rod grožđa je dobar, ali su problem zalihe vina. Pojavili su se tržišni viškovi, sve je neizvjesno. Ista situacija je u susjedstvu, a nekontrolisani uvoz grožđa može znatno uticati na cijene, navodi on.

Anđelić kaže da je prodato oko 20 odsto zaliha vina ili čak manje, pa se dovodi u pitanje poslovanje, kapacitet vinarija i dalja prodaja.

Vina mogu stajati, crna duže, a bijela do tri godine zadržavaju kvalitet, pa se nadamo boljem. Takođe, očekujemo i povoljne kreditne linije, garantne fondove za kredite, ističe on.

Anđelić dodaje da izvoz u zemlje EU nije u potpunosti zamro, ali da su to veoma male količine, uglavnom kupci koji ne žele da izgube provjerene poslovnih partnera.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz 1.000 kilograma sjemena graška u Srpsku
„Kupujmo domaće“

Pored pčelara i vinara svoje proizvode u centru Trebinja izložili su i drugi proizvođači hrane, pića, prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja u okviru kampanje „Naše je bolje“ koju provodi Privredna komora RS..

Vladimir Blagojević portparol Privredne komore RS je rekao da su se u pandemiji virusa korona sve zemlje okrenule vlastitoj proizvodnji, što je bila prilika da se i RS okrene svojoj  jer ima dosta toga da ponudi, a kvalitetom i količinama proizvođači iz Srpske mogu u značajnoj mjeri da odgovore zahtjevima domaćih potrošača

Kampanja „Kupujmo domaće“, pokrenuta u aprilu,  imala je pozitivan odjek u javnosti, a prema informaciji iz tržnih centara poraslo je interesovanje potrošača za domaćim proizvodima, istakao je on.

Blagojević je dodao da je veoma bitno da se i u narednom periodu  kroz različite promotivne kampanje održe navike koju su potrošači stekli proteklih mjeseci.

Autor: Dubravka Čolović

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''