Svi pčelinji proizvodi su jako hranljivi i ljekoviti, a perga je, pored matične mliječi, najljekovitiji i najskuplji proizvod pčela. Ona je u stvari fermentirana pelud, koja je 10 puta hranljivija nego obična pelud.
Postoji malo pčelara koji vade pergu, jer je u košnici ima jako malo. Pčele je čuvaju za ishranu radiličkog legla i kada bismo mi izvadili pergu, takva košnica bi bila osuđena na propast, jer bi ostala bez hrane za sljedeću generaciju pčela, pod uvjetom da u prirodi nema drugih izvora peludi ili joj se ne dodaje pelud na kakav drugi način
Za pergu, pčelari kažu da je „pčelinji kruh“. Možda bi pergu bilo adekvatnije nazvati pčelinje mlijeko ili meso jer perga po količini bjelančevina koje sadrži, nadmašuje mlijeko, meso i jaja zajedno! Perga je pelud koji pčele sakupljaju i čuvaju u saćama da bi ju koristile preko zime kao i u ishrani mladih pčela. Perga je fermentirani pelud, tj. proizvod koji nastaje tako što pčele pelud koji sakupljaju sa cvjetova biljaka unose u košnicu, prerađuju ga dodajući mu produkte izlučivanjem svojih žlijezda. Praktično, pčele pelud koji unose u košnicu natapaju sekretima koje izlučuju iz svojih žlijezda, smještaju ga u ćelije saća i zalijevaju ga odozgo medom.U procesu fermentacije tako obrađeni pelud od strane pčela postaje bogatiji brojnim aminokiselinama, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, mliječnom kiselinom i dr. Tako prerađeni pelud pčele smještaju u ćelije saća (do oko 2/3 ćelije), a ostali dio iznad perge u ćeliji je ispunjen medom. Pčele pri preradi peluda koriste prijeko 200 mikroorganizama, inicirajući pri tome vrlo složen proces fermentacije peluda. Za razliku od peluda, perga je „obrađena“ fermentima i pomiješana sa medom. Ovo poboljšava njenu apsorpciju i iskorištavanje u organizmu bilo pčele ili čovjeka ako je koristi u prehrani. U toku „pretvaranja“ peluda u pergu, ugljikohidrati meda stvaraju mliječnu kiselinu koja konzervira pergu i štiti je od kvarenja.Da nema takve perge u pčelinjem društvu, ne bi bilo ni legla, ni razvoja pčelinjeg društva, ni pčela.
U ljekovite svrhe perga se koristi još za:
Poboljšanje apetita
Jačanje psihofizičkih sposobnosti
Kod arteroskleroze
Kod hipotenzije i hipertenzije
Za bolje pamćenje (stimuliše rad mozga)
Snižavanje holesterola
Poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres
Jača mišiće uz pomoć vitamina E.
Zaštita organizma od štetnog zračenja.
Kod bolesti krvnih sudova
Kod stanja posle infarkta i moždanog udara
Za bolji rast dece
Jačanje imuniteta
Oporavak osobe posle izloženosti organizma štetnom zračenju
Liječenje alkoholizma
Liječenje prostate
Oporavak kod teških bolesti
Liječenje policističnih jajnika
Kod rješavanja problema sa sterilitetom…
Cijena proizvoda je 30KM/30g. perge pakovana u pojedinačne dnevne doze. Pergu vadimo ručno uz pomoć zumbe i to je 100% čista perga.
Proizvod je veoma cijenjen ali zbog načina dobijanja tj. vađena iz pčelinjih ćelija rijetko ko je vadi.
Za sve informacije možete se javiti na email: majdajukic81@gmail.com