Perga – najljekovitiji proizvod pčela | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Perga – najljekovitiji proizvod pčela

Svi pčelinji proizvodi su jako hranljivi i ljekoviti, a perga je, pored matične mliječi, najljekovitiji i najskuplji proizvod pčela. Ona je u stvari fermentirana pelud, koja je 10 puta hranljivija nego obična pelud.

Ovaj proizvod pčela sadrži preko 200 mikroorganizama obogaćenim šećerima, proteinima, enzimima, aminokiselinama, ugljikohidratima, prirodnim kvascima, vitaminima – od vitamina grupe B, do vitamina C, D, E, K i drugih. U 100 grama perge nalazi se 13 miligrama rutina, koji naročito jača stijenke krvnih žila pa je zato perga najbolji lijek za kardiovaskularne bolesnike i anemične osobe. Također, koristi se i za ubrzan rast organizma i učvršćivanje kostiju, u liječenju alkoholizma i psihičkih oboljenja.

Postoji malo pčelara koji vade pergu, jer je u košnici ima jako malo. Pčele je čuvaju za ishranu radiličkog legla i kada bismo mi izvadili pergu, takva košnica bi bila osuđena na propast, jer bi ostala bez hrane za sljedeću generaciju pčela, pod uvjetom da u prirodi nema drugih izvora peludi ili joj se ne dodaje pelud na kakav drugi način

Za pergu, pčelari kažu da je „pčelinji kruh“. Možda bi pergu bilo adekvatnije nazvati pčelinje mlijeko ili meso jer perga po količini bjelančevina koje sadrži, nadmašuje mlijeko, meso i jaja zajedno! Perga je pelud koji pčele sakupljaju i čuvaju u saćama da bi ju koristile preko zime kao i u ishrani mladih pčela. Perga je fermentirani pelud, tj. proizvod koji nastaje tako što pčele pelud koji sakupljaju sa cvjetova biljaka unose u košnicu, prerađuju ga dodajući mu produkte izlučivanjem svojih žlijezda. Praktično, pčele pelud koji unose u košnicu natapaju sekretima koje izlučuju iz svojih žlijezda, smještaju ga u ćelije saća i zalijevaju ga odozgo medom.U procesu fermentacije tako obrađeni pelud od strane pčela postaje bogatiji brojnim aminokiselinama, fermentima, raznim kvascima, bakterijama, mliječnom kiselinom i dr. Tako prerađeni pelud pčele smještaju u ćelije saća (do oko 2/3 ćelije), a ostali dio iznad perge u ćeliji je ispunjen medom. Pčele pri preradi peluda koriste prijeko 200 mikroorganizama, inicirajući pri tome vrlo složen proces fermentacije peluda. Za razliku od peluda, perga je „obrađena“ fermentima i pomiješana sa medom. Ovo poboljšava njenu apsorpciju i iskorištavanje u organizmu bilo pčele ili čovjeka ako je koristi u prehrani. U toku „pretvaranja“ peluda u pergu, ugljikohidrati meda stvaraju mliječnu kiselinu koja konzervira pergu i štiti je od kvarenja.Da nema takve perge u pčelinjem društvu, ne bi bilo ni legla, ni razvoja pčelinjeg društva, ni pčela. 

Pročitajte još...   Sastanak ministara Pašalića i Nedimovića
Do ovog pčelinjeg proizvoda je vrlo teško doći jer ga pčele proizvode u vrlo ograničenim količinama. Zbog svog sastava, pergu je nemoguće „falsificirati“, odnosno dobiti umjetnim putem – tako da je ovo jedinstven i neponovljiv proizvod pčela. 
U ljekovite svrhe perga se koristi još za:

Poboljšanje apetita
Jačanje psihofizičkih sposobnosti
Kod arteroskleroze
Kod hipotenzije i hipertenzije
Za bolje pamćenje (stimuliše rad mozga)
Snižavanje holesterola
Poboljšava raspoloženje i povećava otpornost na stres
Jača mišiće uz pomoć vitamina E.
Zaštita organizma od štetnog zračenja.
Kod bolesti krvnih sudova
Kod stanja posle infarkta i moždanog udara
Za bolji rast dece
Jačanje imuniteta
Oporavak osobe posle izloženosti organizma štetnom zračenju
Liječenje alkoholizma
Liječenje prostate
Oporavak kod teških bolesti
Liječenje policističnih jajnika
Kod rješavanja problema sa sterilitetom… 

Pročitajte još...   Pčele zbog vremenskih prilika nemaju hrane

Cijena proizvoda je 30KM/30g. perge pakovana u pojedinačne dnevne doze. Pergu vadimo ručno uz pomoć zumbe i to je 100% čista perga.

Proizvod je veoma cijenjen ali zbog načina dobijanja tj. vađena iz pčelinjih ćelija rijetko ko je vadi. 

Za sve informacije možete se javiti na email: majdajukic81@gmail.com 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM