Voće i povrće iz Hercegovine su upravo postali još bolji | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Voće i povrće iz Hercegovine su upravo postali još bolji

Da bi povećali proizvodnju i kvalitetu voća i povrća, Sweden/USAID FARMA II projekat je kompaniji Agrom-EM obezbijedio rashladni pogon od 200 m3.

Ovdje već postaje vruće.

Kaže Dževad Šejtanić, vlasnik firme Agrom-EM iz Mostara koja se bavi proizvodnjom voća i povrća.

To i nije iznenađenje jer je Hercegovina, pored svog ukusnog voća i povrća, poznata i po tome što je ljeti jako, jako vruće.

Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, u Agrom-EM-u više ne trebaju brinuti zbog nesnosnih vrućina tokom sezone branja. Nova rashladna komora od 200 m3 koju je kompanija dobila, će im omogućiti da smanje gubitke uzrokovane sušenjem i propadanjem proizvoda na visokim temperaturama. Također, moći će povećati kvalitetu više od 450 tona grožđa, breskve, trešnje i tikve koje proizvode ili otkupljuju od lokalnih poljoprivrednika.

Da ostane hladno

Sa berbom prvih trešanja počinjemo krajem maja. Nakon toga slijede breskve, a zatim grožđe i tikve sve do septembra i oktobra.

Kaže Dževad.

On objašnjava da su do sad morali brati isključivo količine voća i povrća koje su od njih bile naručene. Pošto se voće i povrće počinju brzo sušiti nakon berbe, a berba većih narudžbi ponekad traje tri do četiri dana, oko 20 posto proizvoda bi se u tih nekoliko dana kvarilo ili gubilo na kvalitetu.

Rashladna komora nam mnogo znači. Prije svega, sada možemo početi stavljati ubrano voće i povrće u hladnjaču paletu po paletu, tako da ne ostanu na suncu ni jedan sat. Drugo, možemo pripremiti velike narudžbe od 20 do 30 tona tokom nekoliko dana, a da se ne prave gubici. I treće, budući da imamo kamion hladnjaču za dostavu, naši kupci će dobiti mnogo kvalitetniji proizvod, jer će se voće i povrće, od trenutka kada su ubrani, skladištiti u hladnim prostorima.

Pravi trenutak

Izgradnja rashladne komore je počela je u martu 2020. godine, a završena je u prvim sedmicama maja. Nakon provjera, biće spremna za rano branje trešanja.

Ovo je bilo pravo vrijeme da dobijemo hladnjaču. Voće sazrijeva, a mi se spremamo za berbu.

Kaže Dževad, i dodaje da će sada također brže odgovoriti na nove narudžbe koje dobiju.

Kapacitet rashladne komore iznosi oko 30 do 40 tona. Zbog toga u hladnjači možemo imati već ubrane proizvode i isporučiti ih našim kupcima bez odlaganja, što je veliki plus u ovom poslu u kojem se također takmičimo s puno uvoza. Hladnjača je korisna i kada se radi ne samo o vrućini. Na primjer, u septembru i oktobru kada beremo grožđe i tikve, postoje i kišni periodi kada ne možemo raditi na polju. Kako sada imamo rashladni pogon, moći ćemo pratiti vremensku prognozu i u skladu s tim organizovati dane za branje.

Dalji rast i razvoj

Agrom-EM trenutno ima 9 zaposlenih i 15 sezonskih radnika, a posjeduje 20 hektara zemlje u Mostaru, te u susjednoj Čapljini i Stocu. Proizvode 350 tona voća i povrća, a otkupljuju dodatnih 100 tona od deset poljoprivrednih proizvođača iz regije sa kojima imaju ugovore.

Pročitajte još...   Više od 200 miliona KM potencijalnih sredstava za poljoprivredu

Voće koje proizvedu prodaju domaćoj veleprodajnoj kompaniji, dok 150 tona svoje tikve Hokkaido prodaju direktno trgovačkom lancu Konzum.

Potrebno je proizvesti velike količine da biste mogli izvoziti ili raditi direktno sa trgovačkim lancima kako bi ulistali vaše proizvode. Rashladna komora će omogućiti da se otkupi dodatnih 50 tona voća i povrća, a također i da se poveća naša proizvodnja zapošljavanjem tri dodatna radnika na puno radno vrijeme.

Do ovog trenutka smo rasli postepeno, iz godine u godinu. Nadamo se da će sada naš rast ići još brže.

Zaključuje Dževad.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''