Kupce ne mami ni niska cijena tovljenika | Agroportal.ba
Agro vijesti

Kupce ne mami ni niska cijena tovljenika

Tradicionalni svinjokolj i priprema kobasica, suvog mesa i čvaraka polako se zahuktavaju, a stočari ističu da prodaja tovljenika ide loše uprkos povoljnim cijenama, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Priprema mesnih delikatesa za zimu vjekovni je običaj na našim prostorima i baš u ovom dijelu godine uzgajivači svinja očekuju dobru zaradu, ali ove godine, ističu, nemaju razloga za radost.

Iako su cijene na nivou prošlogodišnjih i kreću se od 2,60 do tri KM po kilogramu žive vage, što je veoma povoljno u odnosu na ranije godine, otkup je slab. Svinje kupuju uglavnom klaoničari, a stanovnici slabo, ističe predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić.

Stočari smatraju da je krivac za slabu potražnju toplo vrijeme koje je obilježilo protekle sedmice, te se nadaju da će se s padom temperature povećati prodaja.

Maljčić navodi da uskoro očekuju niže cijene ranjenika jer su oni već pojeftinili u Srbiji i Hrvatskoj, zbog pada izvoza svinjetine iz Evropske unije u azijske zemlje.

Vjerujemo da će do decembra i kod nas doći do pojeftinjenja, jer klaoničari uvoze abnormalne količine svinja. Samo preko Gradiške uvezu po 16 šlepera ranjenika sedmično, priča Maljčić i navodi da se cijena prasića kreće od tri do 3,5 maraka po kilogramu žive vage.

Prema njegovim riječima, na dodatni pad cijena tovljenika mogla bi uticati i svinjska kuga koja se pojavila u Češkoj, Mađarskoj i Ukrajini, pa zemlje u njihovom okruženju spuštaju cijene da se riješe svinja.

Skandinavske zemlje već su zabranile uvoz s njihovog tržišta i mi smo u strahu da bi njihovi tovljenici mogli završiti kod nas, zbog čega apelujemo na nadležne da zabrane uvoz iz rizičnih zemalja, rekao je Maljčić.

Vlasnik farme „Zelengaj“ iz Laminaca kod Gradiške Ranko Sarajlić, koji godišnje utovi oko 2.500 svinja, ističe da nije zadovoljan ni prodajom ni cijenom.

Veliki klaoničari otkupljuju svinje za 2,5 KM po kilogramu plus PDV, što je ispod cijene. Resorno ministarstvo nam je obećalo 40 KM podsticaja po utovljenoj prodatoj svinji i ako nam ispate taj novac, preživjećemo. U suprotnom će biti teško, rekao je Sarajlić. Istakao je da je velika potražnja izostala jer građani mogu da polutke svinja kupe u tržnim centrima po znatno nižim cijenama. Oni to meso uvoze iz raznih područja, daju ga jeftino pa je naše domaće teško konkurentno – priča Sarajlić.

U veterinarskim ambulantama ističu da dnevno pregledaju tek nekoliko uzoraka mesa.

Ljudi slabo donose meso na analizu. Broj pregledanih uzoraka je u odnosu na prije deset godina smanjen za 50 odsto – kaže vlasnik veterinarske ambulante „Kršić“ iz Kotor Varoša Radiša Kršić. Dodao je da je cijena pregleda ove sezone kod njih skuplja za dvije marke. Pregled mesa na trihinelozu sada košta osam KM. Novu cijenu nametnula je Veterinarska komora RS, kaže Kršić.

U Veterinarskoj ambulanti „Krneta“ iz Aleksandrovca kod Laktaša pojašnjavaju da je Veterinarska komora od ove godine propisala cijenu od osam do deset KM po pregledanom uzorku.

Mi još pregled naplaćujemo sedam KM. Gužvi za sada nema, ali očekujemo da uskoro bude više posla – navela je veterinar u ovoj ambulanti Ljiljana Drljača.

Analiza

U Veterinarskom institutu „Dr Vaso Butozan“ apeluju na domaćine da nakon klanja svinja meso obavezno odnesu na pregled.

Trihineloza je parazitska bolest koja najčešće napada svinje, a konzumiranjem zaraženog mesa bolest se prenesi na ljude, zbog čega je važno da se meso pregleda – rekla je veterinar iz Instituta Violeta Santrač i dodala da na pregled treba dostaviti uzorak mišićne dijafragme.

Novinar: Anita Janković-Rečević

Shares
Slične objave
Agro savjetiAgro vijesti

Priručnik za proizvođače mlijeka

Agro reportažeAgro vijesti

Povratak kući, voćnjaku i bilju