Četvrtak , 2 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta

Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta

Uprkos djelovanju protivgradne zaštite i dijelove Brčko distrikta je tokom jučerašnjeg dana zadesilo nevrijeme praćeno ledom koje je načinilo štetu na poljoprivrednim usjevima i voću prije svega u istočnom dijelu Distrikta.

Nevrijeme sa gradom koje je juče zahvatilo i područje Brčko distrikta nije pruzrokovalo veće štete na poljoprivrednim usjevima prije svega zbog djelovanja protivgradne zaštite.

Kazao je Perica Burgić šef Odjeljenja za poljoprivredu.

Jedna od mjesnih zajednica u kojoj je tokom jučerašnjeg dana nevrijeme praćeno ledom prouzrokovalo štete je Selo Brezovo Polje.

Predsjednik ove mjesne zajednice Živan Simikić ističe da je stradalo 30-40 odsto poljoprivrdnih usjeva a šteta je pričinjena i na voću o čemu će tokom dana biti upoznati nadležni u resornom odjeljenju.

Simikić je istakao da su nakon jučerašnjeg nevremena poljoprivrednici na ovom području u strahu od vremenskih nepogoda jer ljeto još nije ni počelo a poljoprivredne kulture su stradale.

Šef odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić ističe je uspostavljen dovoljan broj protivgradnih stanica i nabavljene potrebne količine raketa kako bi se spriječilo formiranje gradonosnih oblaka tokom ljetnih mjeseci.

Na području Brčko distriktu je tokom jučerašnjeg dana sa 10 protivgradnih stanica ispaljeno 39 raketa.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Novi nacrt pravilnika o podsticajima u Brčko distriktu za 2020. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH, Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, dostavila je nacrt pravilnika za …