Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta | Agroportal.ba
Agro vijesti

Led ipak prouzrokovao štetu na poljoprivrednim usjevima na istoku Distrikta

Uprkos djelovanju protivgradne zaštite i dijelove Brčko distrikta je tokom jučerašnjeg dana zadesilo nevrijeme praćeno ledom koje je načinilo štetu na poljoprivrednim usjevima i voću prije svega u istočnom dijelu Distrikta.

Nevrijeme sa gradom koje je juče zahvatilo i područje Brčko distrikta nije pruzrokovalo veće štete na poljoprivrednim usjevima prije svega zbog djelovanja protivgradne zaštite.

Kazao je Perica Burgić šef Odjeljenja za poljoprivredu.

Jedna od mjesnih zajednica u kojoj je tokom jučerašnjeg dana nevrijeme praćeno ledom prouzrokovalo štete je Selo Brezovo Polje.

Pročitajte još...   Nacrt Pravilnika o podsticajima - kamen spoticanja između vlasti i poljoprivrednika

Predsjednik ove mjesne zajednice Živan Simikić ističe da je stradalo 30-40 odsto poljoprivrdnih usjeva a šteta je pričinjena i na voću o čemu će tokom dana biti upoznati nadležni u resornom odjeljenju.

Simikić je istakao da su nakon jučerašnjeg nevremena poljoprivrednici na ovom području u strahu od vremenskih nepogoda jer ljeto još nije ni počelo a poljoprivredne kulture su stradale.

Pročitajte još...   Visoke cijene voća i povrća - prazne pijace

Šef odjeljenja za poljoprivredu u Vladi Brčko distrikta Perica Burgić ističe je uspostavljen dovoljan broj protivgradnih stanica i nabavljene potrebne količine raketa kako bi se spriječilo formiranje gradonosnih oblaka tokom ljetnih mjeseci.

Na području Brčko distriktu je tokom jučerašnjeg dana sa 10 protivgradnih stanica ispaljeno 39 raketa.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?