Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari | Agroportal.ba
Agro vijesti

Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari

Iz Udruženja živinara Republike Srpske, upozorili su institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da je došlo do pada plasmana jaja, mesa i prerađevina od mesa peradi, a usljed mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona. Traže pomoć, kako bi ova grana uspjela da opstane i kako bi zadržali radna mjesta.

Tokom pandemije virusa korona smo u teškoj situaciji održali proizvodnju i snabdjevenost građana osnovnim životnim namirnicama, a sada smo u najtežoj situaciji u posljednjih 5 godina, upozoravaju iz Udruženja živinara Republike Srpske.

Mjere protiv virusa korona su dovele do rasta cijene sirovina za stočnu hranu, a istovremeno do zamrzavanja cijena i marži za jaja, meso i druge peradarske prerađevine.

Pročitajte još...   Srbačka borovnica čeka proboj na strano tržište

Na sve to, uočen je i nedostatak novca kod kupaca, jer je mnogima mejsecima bio zabranjen rad, kažu u Zajednici živinara. Ako ne bude pomoći države, kažu da će doći  do smanjenja proizvodnje i porasta cijena proizvoda. Traže  veće stimulacije za proizvodnju, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nepoštene konkurencije.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odgovaraju da je otežana prodaja prisutna u svim sektorima proizvodnje životinjskih proizvoda. Kažu da će već u ponedjeljak u Privrednoj komori biti organizovan sastanak predstavnika resornog ministarstva i živinara  kako bi razmotrili mogućnost ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Pročitajte još...   I studenti idu na njivu - sjetva u Rusiji ne smije da stane zbog virusa

Stojanović upozorava i da sektor živinarstva već duže vrijeme trpi zbog prekomjernog uvoza, kao i neopravdanog rasta cijene sirovina za stočnu hranu što nije nadležnost resornog ministarstva.  

Proizvođači kažu da nema puno vremena za čekanje jer kako tvrde,  dosadašnje mjere institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nisu imale očekivani efekat na ovaj sektor proizvodnje. Upozoravaju da neće moći izdržati duži period rada sa gubicima.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)