Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari | Agroportal.ba
Agro vijesti

Posljedice korone: Pomoć Vlade Srpske očekuju i živinari

Iz Udruženja živinara Republike Srpske, upozorili su institucije Republike Srpske i Bosne i Hercegovine da je došlo do pada plasmana jaja, mesa i prerađevina od mesa peradi, a usljed mjera uvedenih zbog pandemije virusa korona. Traže pomoć, kako bi ova grana uspjela da opstane i kako bi zadržali radna mjesta.

Tokom pandemije virusa korona smo u teškoj situaciji održali proizvodnju i snabdjevenost građana osnovnim životnim namirnicama, a sada smo u najtežoj situaciji u posljednjih 5 godina, upozoravaju iz Udruženja živinara Republike Srpske.

Mjere protiv virusa korona su dovele do rasta cijene sirovina za stočnu hranu, a istovremeno do zamrzavanja cijena i marži za jaja, meso i druge peradarske prerađevine.

Pročitajte još...   Guske pametne životinje, uzgajanje unosan posao

Na sve to, uočen je i nedostatak novca kod kupaca, jer je mnogima mejsecima bio zabranjen rad, kažu u Zajednici živinara. Ako ne bude pomoći države, kažu da će doći  do smanjenja proizvodnje i porasta cijena proizvoda. Traže  veće stimulacije za proizvodnju, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nepoštene konkurencije.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske odgovaraju da je otežana prodaja prisutna u svim sektorima proizvodnje životinjskih proizvoda. Kažu da će već u ponedjeljak u Privrednoj komori biti organizovan sastanak predstavnika resornog ministarstva i živinara  kako bi razmotrili mogućnost ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Pročitajte još...   Vrijednost žita i povrća premašiće milijardu KM

Stojanović upozorava i da sektor živinarstva već duže vrijeme trpi zbog prekomjernog uvoza, kao i neopravdanog rasta cijene sirovina za stočnu hranu što nije nadležnost resornog ministarstva.  

Proizvođači kažu da nema puno vremena za čekanje jer kako tvrde,  dosadašnje mjere institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine nisu imale očekivani efekat na ovaj sektor proizvodnje. Upozoravaju da neće moći izdržati duži period rada sa gubicima.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode