Ledena rosa uništila voće i povrće | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ledena rosa uništila voće i povrće

Neočekivani nagli pad temperature u Ljubinju je, u srijedu, samo u toku nekoliko časova nanio ogromnu štetu na kulturama voća i povrća.

Jutarnja rosa se, kako tvrde voćari i povrtari, naglo ledila jer je temperatura drastično padala. To je nezapamćeno za ovo doba godine. Sve biljke su izgledale kao da je po njima pao snijeg. Bijelim pokrivačem je bila prekrivena i zemlja.

Do popodne su svi mladi izdanci povrtarskih kultura na većini parecela bili kao skuvani. U dijelu Ljubinjskog polja ratari će ponovo saditi svoje kulture. Jer su one posijane i posađene sve uništene.

Pročitajte još...   Jedini trebinjski majstor za barke, oživljava Trebišnjicu

Dragoljub Sorajić, referent za poljoprivredu opštine Ljubinje, kaže da komisija još nije izlazila na teren. Već dva dana pada kiša, pa je još nemoguće ući u voćnjake i njive i sve detaljno pregledati.

Ako je suditi po onome što se vidi s puta – šteta je zaista velika. Mada smatram da su gore prošle voćke nego povrće, koje se dobrim dijelom može oporaviti. Vjerujemo da povrće nije iz korijena uništeno.

Dodaje da je, osim voćaka, dosta stradao krompir. On može omladiti, dok kod voćnjaka postoji bojazan da će plodovi biti slabi.

Najveće površine naših oranica su pod voćnjacima. Bojimo se naročito za neke sjevernije parcele, koje su bile više izložene hladnoći. Mada niko ne zna šta je u unutrašnjim dijelovima voćnjaka, za koje domaćini tvrde da imaju dosta štete.

Ni oni najstariji mještani Ljubinja ne pamte u ovo doba godine ovakvu slanu, koja bi bila ovakva jedino u vrijeme prelaska jeseni u zimu.

Pročitajte još...   Pravci mogućeg unapređenja proizvodnje jagode

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)