Objavljena akontativna cijena maline od 2,2 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Objavljena akontativna cijena maline od 2,2 KM

Hladnjača “Agro-dr” iz Bratunca prva je, i do sada jedina, objavila akontativnu cijenu maline za ovu sezonu od 2,2 KM za kilogram, sa tendencijom rasta cijene u zavisnosti od njenog kvaliteta.

maline

To je cijena za 70 feninga veća od prošlogodišnje otkupne. U ovoj hladnjači tvrde da će to biti minimalna, ali da očekuju da će biti veća.

Uz ovu cijenu navedeno je da će sa malinarima biti dogovoren i način otkupa i plaćanje dijela troškova transporta od malinjaka do hladnjače.

Pročitajte još...   Bračni par na svom imaju, za devet godina ubrao i isporučio 40 tona maline

Ovaj otkupljivač je, za razliku od ostalih u Bratuncu i Srebrenici, i prošle godine bolje plaćao malinu. Naknadno je uzgajivačima isplatio po 20 feninga po kilogramu. Što je iznosilo ukupno 1,9 KM za kilogram ili za 40 feninga više od ostalih otkupljivača.

Proizvođači maline kažu da se ove sezone očekuje manji rod jer je došlo do sušenja pojedinih malinjaka. Neki uzgajivači su zbog niske cijene u prethodne dvije godine odustali od proizvodnje i uništili malinjake. Već je vidljivo da će ovogodišnji rod biti slabiji.

Pročitajte još...   Farma ćurki u Bukviku: Složen i odgovoran, ali isplativ posao

Ostali otkupljivači još nisu ponudili nikakvu cijenu. Čekaju da u toku ili nakon berbe saopšte otkupnu cijenu kao prošle godine, kada su već bili preuzeli malinu od uzgajivača.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Reakcije na planirani agrarni budžet Republike Srpske

Agro vijesti

Poljoprivrednici semberije najavljuju proteste (VIDEO)