Objavljena akontativna cijena maline od 2,2 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Objavljena akontativna cijena maline od 2,2 KM

Hladnjača “Agro-dr” iz Bratunca prva je, i do sada jedina, objavila akontativnu cijenu maline za ovu sezonu od 2,2 KM za kilogram, sa tendencijom rasta cijene u zavisnosti od njenog kvaliteta.

maline

To je cijena za 70 feninga veća od prošlogodišnje otkupne. U ovoj hladnjači tvrde da će to biti minimalna, ali da očekuju da će biti veća.

Uz ovu cijenu navedeno je da će sa malinarima biti dogovoren i način otkupa i plaćanje dijela troškova transporta od malinjaka do hladnjače.

Pročitajte još...   Najavljeni veći podsticaji za proizvodnju pšenice

Ovaj otkupljivač je, za razliku od ostalih u Bratuncu i Srebrenici, i prošle godine bolje plaćao malinu. Naknadno je uzgajivačima isplatio po 20 feninga po kilogramu. Što je iznosilo ukupno 1,9 KM za kilogram ili za 40 feninga više od ostalih otkupljivača.

Proizvođači maline kažu da se ove sezone očekuje manji rod jer je došlo do sušenja pojedinih malinjaka. Neki uzgajivači su zbog niske cijene u prethodne dvije godine odustali od proizvodnje i uništili malinjake. Već je vidljivo da će ovogodišnji rod biti slabiji.

Pročitajte još...   Ovogodišnja cijena maline očekivano niža nego prošle godine

Ostali otkupljivači još nisu ponudili nikakvu cijenu. Čekaju da u toku ili nakon berbe saopšte otkupnu cijenu kao prošle godine, kada su već bili preuzeli malinu od uzgajivača.

Izvor: Nezavisne

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednim proizvođačima iz Srebrenika 100.000 KM podrške

Agro vijestiPijačni barometar

Vremenska prognoza za 21.09.2020.