Loša godina za semberske stočare | Agroportal.ba
Agro vijesti

Loša godina za semberske stočare

Veća ponuda od potražnje obara cijene stoke u Semberiji. Stočari od ranih jutarnjih časova na pijaci čekaju kupce koji dolaze iz okolnih opština i iz FBiH. Nema praznika, velikih skupova, otkazane su svadbe, rođendanske proslave, a izostali su i masovniji dolasci sugrađana iz inostranstva, što se značajno odrazilo na potražnju.

Malobrojni kupci uglavnom razgledaju, a pazare rijetki. Situacija nije bolja ni utorkom i petkom, tradicionalnim pazarnim danima.

Iz sedmice u sedmicu cijene se spuštaju od 10 do 40 pfeniga po kilogramu žive vage. Cijena prasića kretala se prošle godine u ovo doba do četiri marke po kilogramu, a sada su i do pola marke jeftiniji. Hrana skuplja, a svinje jeftinije – u klasi od 2,7 do 2,8 po kilogramu, što je za 20 feninga jeftinije u odnosu na prošlu godinu, dok su svinje van klase od 2,30 do 2,40 marke po kilogramu.

Zabrinutost

Stočari kažu – u Semberiji svega ima, samo nema kupaca. Budimir Pantić iz Dvorova ne krije zabrinutost.

Ne pamtim ovako lošu godinu za nas svinjogojce. Dovezao sam 19 komada na pijacu, prodao pet, a ostale ću vjerovatno vratiti u obor. Prije desetak dana sam prodao prasiće po pet KM po kilogramu, a sada po 3,5 po kilogramu, jer više ne može. Kupaca nema, tržište je nesigurno.

Kaže ovaj domaćin.

Pročitajte još...   Ugljevik postaje oaza za stočarstvo

I Milan Đorđić iz Zagona kaže da sa sadašnjom cijenom nema računice.

Kada bi cijena bila od 4,5 do pet maraka mogli bismo bar biti na pozitivnoj nuli. Ovako džaba radimo, a izbora nemamo. Moramo od nečega živjeti. Nema kupaca, pa smo u problemu. Nekada su ovdje stoku kupovali kupci i nakupci iz cijele Hercegovine, pa čak i iz Hrvatske, a sada je sve stalo.

Kaže Milan.

Preprodavci

Cijena ovaca je ista – tri marke po kilogramu, dok se jagnjad mogu kupiti i po cijeni od 4,5 marke po kilogramu, pola marke jeftinije u odnosu na lani.

Mala je i potražnja za kozama. Đorđe Radić na pijacu je dovezao koze, koje prodaje po komadu za 130 KM.

Upitaju, pogledaju, okrenu se i odu. Narod nema para. Njima skupo, nama prejeftino. I tako je danima.

Rijetki kupci razgledaju, cjenkaju se i pazare. Pero Marković iz Peljava kupio je jagnje za 160 KM.

Kupim janjicu, ugojim je, pa prodajem. Imam u toru 40 komada. Bogata ponuda, pa su i cijene niže od uobičajenih. Žao mi je stočara. Ulažu trud, novac, a onda da prodaju ne mogu. Biće valjda bolje.

Kaže Marković.

Pročitajte još...   Bh. šljiva tražena na tržištu EU i Ruske Federacije

I preprodavci se žale na smanjenu potražnju otkako je proglašena pandemija virusa korona, jer ni ugostitelji ne rade kao prije. Imet Ormanović došao je iz Zenice. Kupuje ovce na bijeljinskoj stočnoj pijaci, a onda ih preprodaje u svom mjestu.

Debele ovce po 200 KM uzmem, pa preprodam; nešto i zaradim na njima. Mada je i kod nas potražnja sve manja. Nema stranaca zbog ove korone.

Piča Ormanović.

I cijena konja u padu

Osim svinja i ovaca, na stočnoj pijaci nude se i konji po cijeni od marku i 80 po kilogramu – za 20 feninga jeftinije u odnosu na prije sedam dana. Stočari se žale da u posljednjih 14 dana cijene konstantno padaju. Nemaju, kažu, uslova da voze stoku na pijace u okruženju, pa prodaju po sistemu “koliko ko plaća” ili vraćaju u štale i čekaju bolju cijenu.

Mnogi će, kažu, zbog nesigurnog tržišta smanjiti proizvodnju.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode