Za javne ustanove samo domaći proizvodi, novi način pomoći poljoprivrednicima | Agroportal.ba
Agro vijesti

Za javne ustanove samo domaći proizvodi, novi način pomoći poljoprivrednicima

Povrtari, Pomoć države, Branko Mastalo, Staša Košarac, Uvoz povrća, Prevalmani na povrće

Vlada Republike Srpske planira novi način otkupa domaćih proizvoda. On podrazumijeva da će bolnice, studentski i đački domovi, javna preduzeća koja u svom sastavu imaju restorane, odnosno sve javne institucije Republike Srpske morati koristiti isključivo domaću hranu.

Kupujmo domaće

Nećemo dopustiti da se voće, povrće i meso uvoze, a da domaća proizvodnja postane višak, poručuje ministar poljoprivrede Boris Pašalić.

Zaista smo stimulisali naše stanovništvo da ove godine posiju više nego što je uobičajeno i u tome smo uspjeli i jako smo zadovoljni zbog toga. Sada ne možemo da dozvolimo da se uvoze povrće i voće iz drugih zemlja, a da naše ostane neutrošeno. U tom smislu bilo je izmjena u Zakonu o javnim nabavkama BiH gdje se definiše dodatni broj bodova za domaće proizvode, a s druge strane mi ćemo učiniti sve naše institucije prvenstveno kupuju domaću hranu”, rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske za ATV

Vjetar u leđa poljoprivrednicima 

Serviranje namirnica domaćih proizvođača u restoranima javnih preduzeća i ustanova dalo bi vjetar u leđa poljoprivrednicima iz Srpske koji, osim nekontrolisanog uvoza koji ih pritišće godinama, sada trpe gubitke i zbog virusa korona.

Predstavnici udruženja koja okupljaju proizvođače voća i povrća, te uzgajivače stoke, pozdravili su namjeru Vlade Srpske da definiše obavezu korišćenja domaćih namirnica u restoranima republičkih preduzeća i ustanova. Premijer RS Radovan Višković rekao je da bi bilo korektno da institucije od republičkog interesa, koje imaju restorane, budu obavezne da koriste namirnice domaćih proizvođača, te da će Vlada insistirati na obezbjeđivanju potrebnih finansijskih sredstava na tom planu.

Pročitajte još...   Izvoz crvenog mesa u EU ulazi u drugu fazu

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže za “Glas Srpske” da bi realizacijom ove inicijative voćari isplivali iz krize.

I jabuku koja je sitnija, ali jednako kvalitetna mogli bismo plasirati u restorane. Sigurno da bi i njima bilo isplativije da od nas nabave kvalitetne proizvode, rekao je Dojčinović.

Svi zadovoljni 

Predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo rekao je da su povrtari u teškoj situaciji nakon što su ove godine zasijali više povrća, a nemaju očekivanu potražnju.

Tržnice su na početku epidemije bile zatvorene, a sada ne rade u punom kapacitetu. Između ostalog, ugostiteljski objekti poput svadbenih salona, koji su bili naši pouzdani kupci povrća, takođe ne rade. Imamo višak kvalitetnog povrća koje je sigurno bolje, svježije, zdravije i jeftinije od onog iz uvoza. Pozdravljamo namjere Vlade da se pomogne u otkupu viška proizvoda. Rekao je Mastalo i dodao da povrtari i dalje traže od Savjeta ministara BiH zaštitu domaće proizvodnje kada je riječ o nelojalnoj konkurenciji iz inostranstva.

Predsjednik republičkog Udruženja uzgajivača svinja Mišo Maljčić istakao je da na tom planu mogu mnogo učiniti i zajedničke institucije tako što bi prioritet bio na domaćoj robi i proizvodnji.

Pročitajte još...   U Njemačkoj više od trećine poljoprivrednika koristi dronove

Inicijativu pozdravlja i direktorica banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović naglasivši da u ovoj ustanovi strogo vode računa šta serviraju najmlađima.

Podržavam kupovinu i potrošnju domaćih proizvoda. Imamo određene normative u predškolstvu i vodimo računa o tome da nutritivni i kalorijski zahtjevi dječijih obroka budu maksimalno ispoštovani, rekla je Kurtinovićeva.

Ograničenja

Mišo Maljčić je rekao da je domaću proizvodnju potrebno zaštititi i uvođenjem ograničenja u sezoni.

Domaći poljoprivredni proizvođači pokrivaju oko 30 odsto domaćeg tržišta, ali se i za to teško izboriti zbog uvoza. Sve to urušava naš BDP, ekonomsku stabilnost i opstanak ljudi u ruralnim krajevima, rekao je Maljčić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Agro vijesti

Uvoz voća i povrća u BiH ove godine veći za 25 miliona KM