Voće “krenulo” za EU, Hrvatska uvažila zahtjeve | Agroportal.ba
Agro vijesti

Voće “krenulo” za EU, Hrvatska uvažila zahtjeve

Krenuo izvoz šljive iz BiH

Republika Hrvatska pojednostavila je izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Uz povećanje broja fitosanitarnih inspektora i dužeg radnog vremena, u narednom periodu se očekuje i otvaranje novih graničnih prijalaza za izvoz roba biljnog porijekla. 

Krenuo izvoz šljive iz BiH

Tu vijest je potvrdio i Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, na svom službenom profilu 

EU Direktiva

Evropska unija prošle godine donijela je provedbenu direktivu o zaštitnim mjerama protiv unošenja u EU organizama štetnih za bilje i biljne proizvode i protiv njihovog širenja unutar evropske zajednice. Na osnovu toga države članice su morale donijeti zakone i druge propise potrebne za usklađivanje sa ovom direktivom do 31. augusta 2019. i dostaviti ih nadležnoj komisiji.

Shodno tome Republika Hrvatska je odredila samo dva granična prijelaza na koje pošiljke bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta koji podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije mogu ulaziti iz BiH.

Riječ je o graničnom prijelazu Stara Gradiška i Metković, gdje se nadzor vrši samo radnim danom u vremenu od osam časova, s brojem inspektora koji ne može zadovoljiti potrebe bh. izvoznika.

Zbog toga se dešavalo da naši izvoznici čekaju i po nekoliko dana do prolaska u Evropsku uniju, a predstavnici Marketinške asocijacije bh. šljive i Grupacije proizvođača krastavca kornišona iz Kantonalne privredne komore Tuzla su sa predstavnicima Ministarstva vanjske trgovine BiH, usvojili nekoliko zaključka, uputivši urgenciju Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.

Pročitajte još...   Bosanska Krajina proizvodi za izvoz

Uvaženi zahtjevi

Kako je potvrđeno iz Privredne komore Tuzlanskog kantona, Hrvatska je juče udovoljila zahtjevu naše zemlje te se izvoz voća i povrća odvija znatno boljim intenzitetom.

Ministarstvo spoljne trgovine BiH pokrenulo je aktivnosti sa Državnim inspektoratom Republike Hrvatske te je od juče pojačan broj fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima, tako da od srijede nismo imali zadržavanje kamiona. Oni koji su došli istog dana su završili prijelaz granice, kazao predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona Suad Selimović.

Selimović nam je rekao da će već od ove subote biti osiguran i rad fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Metković od 07h do 15h, što će predstavljati veliko olakšanje za naše izvoznike.

Takođe Državni inspektorat Republike Hrvatske kreirao je dokumente koji će nakon neophodnih procedura na spomenuta dva granična prijelaza uspostaviti radni režim od sedam do 19 časova, a ukoliko bude postojalo određenih zastoja predviđena je uspostava fitosanitarnih inspektora na graničnom prijelazu Izačić, nastavio je Selimović.

Mješovita komisija

Ministarstvo vanjske trgovine BiH zaduženo je i za formiranje mješovite komisije za pregovore s Državnim inspektoratom Republike Hrvatske vezano za uspostavu još jednog graničnog prijelaza na kojem bi bio omogućen izvoz spomenute vrste proizvoda, a on se nalazi u Orašju ili Šamcu.

Razlog za to je u činjenici da mi u sjeveroističnom dijelu naše zemlje nemamo nijedan granični prijelaz sa uspostavljenom fitosanitarnom inspekcijom, a najveće poljorpivredne površine se nalaze u ovom regionu. To bi nam u znatnoj mjeri olakšalo izvoz, naveo je Selimović.

Rod šljive

Prvih osam kamiona otišlo u četvrtak

Tokom ovog četvrtka iz naše zemlje u Evropsku uniju je izvezeno pet kamiona sa šljivom te tri sa krastavcima kornišonima. Selimović nam kaže da se u narednom periodu koji je i udarni, na dnevnoj osnovi očekuje izvoz od 15 do 20 kamiona sa šljivom, kornišonima i svim ostalim proizvodima biljnog porijekla.

Pročitajte još...   Uvođenje prelevmana još na čekanju

Prema projekcijama Privredne komore Tuzlanskog kantoan, iz naše zemlje bi ove godine trebalo biti izvezeno devet i po hiljada tona šljive te okvirno šest hiljada tona krastavca kornišona. U poslovima uzgoja, otkupa i plasmana ovih prozvoda angažovano je šest hiljada kooperanata, uz tri hiljade sezonskih radnika na berbi.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Lutrija naći sezonce za berbu povrća i voća

Agro vijesti

Otkupna cijena pšenice ponovo enigma