Podijeljeno 120.000 sadnica kornišona u Novom Gradu | Agroportal.ba
Agro oglasiAgro vijesti

Podijeljeno 120.000 sadnica kornišona u Novom Gradu

Kornišona

Kooperantima njemačke firme “Karl Kine” u opštinama Novi Grad i Krupa na Uni podijeljeno je 120.000 sadnica krastavca kornišona, a sadnja je u završnoj fazi.

 

Kornišoni

 

Šef stručnog tima njemačke firme Miloš Đurašinović rekao je Srni da će u ove dvije opštine krastavci biti posađeni na 4,8 hektara.

U Novom Gradu ima 61 kooperant, a u opštini Krupa na Uni 15. Vremenske prilike su malo odgodile sadnju. Ali, uz stručnu pomoć agronoma, kooperanti će uspješno završiti posao.

Rekao je Đurašinović.

Pročitajte još...   Hrvatska ponovo blokira izvoz iz BiH

Prema njegovim riječime, za ovu sezonu se koristi sadni materija proizveden u poslovnom prostoru firme “Karl Kine” u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da je ove godine povećana otkupna cijena krastavaca prve klase i iznosi 1,40 KM. Što je povećanje za 10 feninga proizvođačima koji imaju dunum i više zasada i 20 feninga proizvođačima koji imaju manje od jednog dunuma.

Otkupna cijena za drugu i treću klasu je nepromijenjena i iznosi 50, odnosno 15 feninga.

Njemačka firma “Karl Kine” petu sezonu organizuje ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona.

Pročitajte još...   Njemačka je u protekloj godini najviše živih svinja izvezla u BiH?

Kooperanti imaju obezbijeđen kompletan repromaterijal koji otplaćuju u četiri rate kroz isporučene krastavce. Kao i stručnu pomoć agronoma na terenu i SMS servis za sve stručne preporuke.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske od prošle godine sredstvima Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj podržava kooperante firme “Karl Kine” subvencijom u iznosu 50 odsto od cijene repromaterijala.

Izvor: Srpska Info

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?