Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Skoro 80% hrane koju pojedemo dolazi iz uvoza

Od ukupne količine hrane koju građani BiH godišnje pojedu, tek petina otpada na domaće proizvode. Ostatak se odnosi na prehrambene namirnice iz uvoza.

Više poražava činjenica da je, za nešto više od pola decenije, u BiH potrošnja hrane iz uvoza sa 65 porasla na 78 odsto. Što je dokaz da se u sve većoj mjeri okrećemo stranim robama. Uglavnom onima iz Evrope.

To potvrđuje i zvanična statistika. Ona kaže da je lani, u poređenju sa 2012. godinom, vrijednost uvezenog mesa sa 131,1 milion skočila na čak 285,7 miliona KM. U ovom periodu količina uvezenog mesa je sa 33,9 miliona otišla na 60,8 miliona kilograma ili za skoro 80 odsto.

Pročitajte još...   Lopare: Poziv na dodjelu sadnica

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju i da je u 2012. uvezeno 69,9 miliona kilograma povrća. A lani 95 miliona kilograma. Uvoz voća sa 138,3 miliona je povećan na 181,3 miliona kilograma.

Vrijednost uvezenih proizvoda od žitarica i brašna je utrostručena. Uvoz proizvoda na bazi voća i povrća porastao za skoro 50 odsto.

Analiza STK pokazuje da je u prvom kvartalu ove godine BiH izvezla proizvoda  agroindustrijskog sektora u ukupnoj vrijednosti od 189,4 miliona. Dok je uvezla 724,1 milion KM.

To pokazuje da je 78 posto hrane u BiH koju konzumiramo uvezena. Te da u ukupnom obimu razmjene ovaj sektor privrede učestvuje samo 12 odsto.

Niski podsticaji

Nemanja Vasić, predsjednik STK, ističe da je jedan od razlog ovakve situacije to što, u poređenju sa zemaljama iz regiona sa kojima ima režim slobodne trgovine, BiH nije konkurentna u pogledu reklamiranja proizvoda, izgleda i privlačnosti njihovih pakovanja i slično.

Međutim, daleko veći problem je to što građani i dalje nemaju razvijenu svijest o značaju kupovine domaćih roba. Nikako da shvatimo da bismo, na taj način, pospješili domaću ekonomiju, zdravstvo, školstvo, zapošljavanje.

Na drugom mjestu su, dodaje, niži podsticaji nego u zemljama regiona. Zbog toga su uvozni proizvodi jeftiniji, samim tim i primamljiviji našim kupcima.

Pročitajte još...   Podbacio izvoz u poljoprivredno-prehrambenom sektoru

Izvor: SrpskaInfo

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord