Loše vrijeme zagorčalo prinose meda | Agroportal.ba
Agro vijesti

Loše vrijeme zagorčalo prinose meda

Nepovoljne vremenske prilike i slaba ispaša za pčele doveli su ove godine do toga da su prinosi meda na području općine Sanski Most značajno reducirani, a iz Udruženja pčelara “Sana med” navode kako je ovo bila jedna od slabijih godina za ukupno pčelarstvo.

Prema riječima Enesa Bahtića, jednog od najvećih proizvođača meda u Sanskom Mostu, vremenske prilike su, kada je to bilo najpotrebnije, u velikoj mjeri uništile ispašu pčela.

Sezona je krenula dobro, s cvjetanjem, što je pogodovalo kvalitetnom razvijanju pčelinjih društava. Međutim, prilikom cvjetanja bagrema došao je period kiše i hladnoće, što je uticalo na umanjen rad pčela i unos u košnice, tako da su značajno umanjene količine bagremovog meda.

objašnjava Bahtić te dodaje da se ni kasnije vremenske prilike nisu puno popravile, a kakve-takve rezultate ostvarili su jedino oni proizvođači koji su pčelinjake držali u blizini šuma kestena i lipe.

Pročitajte još...   Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''

Prema njegovim riječima, prosječni prinosi meda po jednoj košnici iznose od pet do osam kilograma, pa će tokom zimskog perioda biti neophodno izvršiti dodatno prehranjivanje pčela u košnicama.

Pčelari će zbog toga biti primorani da povećaju cijene svojih proizvoda, pa oni građani koji budu kupovali med moraće da se naviknu na nešto više cijene. Gorući problem s kojim se posljednjih godina suočavaju pčelari kao i brojni poljoprivrednici su negativni klimatski uticaji.

Rezultat toga je da se pčelarstvo i proizvodnja meda na ovim prostorima suočavaju s velikim gubicima, zbog čega značajan broj pčelara odustaje od proizvodnje ili je smanjuje, tako da je i na tržištu prisutno sve manje domaćeg meda.

kaže Bahtić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije