Mađarska zaustavila izvoz pšenice za BiH| Agroportal.ba
Agro vijesti

Mađarska zaustavila izvoz pšenice za BiH

Mađarska je u petak spustila rampu za izvoz pšenice. Kako ističu bh. prevoznici, sve ugovorene i plaćene pošiljke za uvoz u Bosnu i Hercegovinu su stopirane.

mađarska

Foto: ilustracija

Ljubisav Bajić, “Keso – promet” Zvornik

Sve stoji, sve što je ugovoreno, sve što je plaćeno je na čekanju, nema izvoza, odnosno uvoza u BiH.

Nadležni za sada nemaju odgovor kako riješiti problem uvoza pšenice iz Mađarske. Pored te zemlje, zabranu izvoza od četvrtka najavljuje i Srbija. Ipak, u Spoljnotrgovinskoj komori izrazili su uvjerenje da se zabrana neće odnositi na Bosnu i Hercegovinu.

Ahmet Egrlić, predsjednik STKBiH

Očekujemo da neće, da se odluka neće odnositi na bi hi region jer smo mi tradicionalni kupci i neki novi kupci koji su ostali bez pšenice, mislim da će se zabrana odnositi na njih. Sutra je sjednica Vlade Srbije i očekujemo da će konačno pitanje biti razriješeno na pozitivan način za region i BiH.

Mlinari danas nisu htjeli pred kamere. Kratko nam kažu da zaliha ima dovoljno, a koliko ih je, poslovna je tajna. S druge strane, pekari ističu da situacija za sada nije kritična.

Pročitajte još...   Kako do novog posla? Jobo.ba platforma ti u tome može pomoći
Radenko Pelemiš, predsjednik Mlinara i pekara regije Bijeljina

Ove zalihe mogu pet šest mjeseci biti, a za tri mjeseca, ide nova žetva, trenutna situacija je stabilna, nema problema sa snabdijevanjem, ali je cijena diskutabilna jer se mijenja iz dana u dan.

Da nema razloga za brigu, uvjeravaju i nadležni.

Pročitajte još...   Cijena žitarica 17.01. - 21.01.2021.
Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

Trenutno imamo u silosima preko 15 000 tona pšenice, u nekih 16 silosa, kada u naredna dva tri mjeseca ne bi ušlo zrno pšenice imamo dovoljno pšenice za brašno za naše potrebe, ali ne znamo šta će se dešavati ako potraje sukob u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina samo u prošloj godini uvezla je pšenicu u vrijednosti od 128 miliona maraka.  Najviše žitarica uvozi se iz Srbije- 44%, a drugi najveći uvoznik je Mađarska, odakle na domaće tržište stiže 33% žitarica.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode