Manje novca za vakcine – šansa za pojavu zaraza | Agroportal.ba
Agro vijesti

Manje novca za vakcine – šansa za pojavu zaraza

Veterinari iz RS razočarani su Nacrtom pravilnika o podsticajima u poljoprivredi, kojim je predviđeno smanjenje budžeta za sprovođenje obaveznih mjera za suzbijanje opasnih zaraznih bolesti, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Objašnjavaju da ni prošlogodišnji podsticaj za vakcinaciju od dva miliona KM nije bio dovoljan, zbog čega je, naglašavaju, suvišno pričati o tome šta će se ove godine moći uraditi sa million KM.

Iz Veterinarske komore RS upozoravaju na moguću eskalaciju zaraznih bolesti, te štete koje bi u tom slučaju nastale.

Veterinarska služba podržava povećanje iznosa za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, ali ne i član 48. koji predviđa da država plaća polovinu predviđene cijene, a ne pun iznos kao ranije, rekao je predsednik ove komore Saša Bošković.

Dodao je da smanjenje budžeta sa dva miliona na million KM prijeti da dovede do eksplozije zaraznih bolesti.

A dobro znamo da nemamo dovoljno novca da nadoknađujemo eventualno nastalu štetu i ne želimo da preuzimamo odgovornost koja nam se nameće, poručio je Bošković.

Iz Veterinarskog institute “Vaso Butozan” upozoravaju na prisustvo kju groznice, kao i klasične kuge svinja koja je preventivnim mjerama u proteklih deset godina suzbijena u RS.

Pročitajte još...   Neophodno je povećati sjemensku proizvodnju kukuruza, krmnog bilja, povrća i industrijskog bilja

Slaven Grbić, predsjednik Federacije veterinara za javno zdravlje Evrope u Briselu, rekao je da, nažalost, administracija nije prepoznala probleme u okruženju i Evropi, pa su sa liste za finansiranje ili sufinansiranje već izostavljene mjere zaštite od mnogih bolesti.

To nas u budućnosti može mnogo koštati, upozorio je Grbić.

U Udruženju uzgajivača svinja RS kažu da još nisu upoznati sa detaljima novog pravilnika, ali da su i do sada tokom godine plaćali pola vakcina, dok je druga polovina bila besplatna.

Sad ćemo plaćati 50 odsto cijene za svaku vakcinu, tako da u suštini dođemo na isto. Ovakva odluka donesena je radi suzbijanja veterinarskih zloupotreba, kaže predsjednik ovog udruženja Mišo Maljčić.

U Ministarstvu poljoprivrede RS do nismo uspjeli da dobijemo komentar na nezadovoljstvo i navode veterinara.

Pročitajte još...   Usvajanje Okvirnog dokumenta strateškog plana ruralnog razvoja BiH mora biti plod dogovora svih strana

Nije dobro

Direktor Veterinaraskog instituta “Vaso Butozan” Željko Sladojević ocijenio je da nije dobro smanjenje sredstava za sprovođenje obaveznih i preventivniih mjera vakcinacije, s obzirom na učestale pojave bruceloze koja je lane eskalirala u BiH. Naglasio je da prijeti opasnost od bolesti kvrgave kože i plavog jezika koja nije registrovana u BiH, ali je evidentirana u zemljama okruženja, te nadolazeće afričke svinjske kuge, koja se sa istoka približava Srbiji, a tako i BiH.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Udruženje mljekara RS traži pomoć ministarstva

Agro vijesti

Brčacima 10 miliona za podsticaje u poljoprivredi (VIDEO)