Četvrtak , 4 Juna 2020
Najnovije vijesti
Početak / Agro vijesti / Vlada Srpske sprema mjere za revitalizaciju sela

Vlada Srpske sprema mjere za revitalizaciju sela

Do kraja ove ili početkom naredne sedmice Vlada Republike Srpske trebalo bi da usvoji pravilnik o raspodjeli podsticaja u poljoprivredi u iznosu od 71 milion KM, piše rtrs.tv

Gostujući u programu Radija Republike Srpske, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac, najavio je da će osim ovih sredstava, u oblast poljoprivrede i vodoprivrede kroz razne projekte tokom ove godine biti uloženo i dodatnih 131 milion maraka.

Iz Vlade Srpske ranije su najavili da će ukupna ulaganja u poljoprivredu, premašiti 200 miliona maraka. Prema riječima Usorca, oko 11 miliona maraka biće iskorišćeno uglavnom za nabavku regresiranog đubriva.

Govoreći o revitalizaciji sela, koju je Vlada Srpske ranije najavila, Usorac je rekao da će se o mjerama koje bi oživjele selo više riječi biti tokom narednog mjeseca, na sastanku poljoprivredika s premijerkom Željkom Cvijanović.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera biće i da za svako rođeno dijete na selu mjesečno bude izdvojeno 100 maraka, a žene koje rode petoro djece, a ostanu da žive na selu nakon što djeca odrastu, dobiće nacionalnu penziju od hiljadu maraka.

Usorac je, govoreći o proljetnoj sjetvi, istakao da je poljoprivrednu proizvodnju neophodna veća sinhronizacija između poljoprivrednih proizvođača i predstavnika vlasti.

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Zbog šljivine ose voćari zabrinuti za prinos

Suvo i toplo vrijeme pogodovalo je razvoju biljnih bolesti i štetočina, a nije pošteđeno ni …