Pčelar dobio presudu za uništene košnice, Vlada RS treba da mu isplati 6.667 KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Pčelar dobio presudu za uništene košnice, Vlada RS treba da mu isplati 6.667 KM

Pčelari u Republici Srpskoj kojima je divljač uništila košnice uprkos tome što su preduzeli sve mjere zaštite, imaju pravo na nadoknadu štete iako nisu registrovali pčelinja gazdinstva, piše glassrpske.com

[tie_full_img][/tie_full_img]

Potvrđuje to i odluka banjalučkog Okružnog suda koji je presudio u korist pčelara Slobodana Džombića iz Čelinca, kome je mrki medvjed prije četiri godine razbacao i polomio pet košnica sa nastavcima.

Džombić je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS tada zatražio nadoknadu štete od 517 maraka koju je procijenila komisija, ali je njegov zahtjev odbijen jer nije bio upisan u evidenciju pčelara.

Džombić je tada kazao da o upisu u registar prije štete koja je nastala u njegovom pčelinjaku nije ni razmišljao, te da od države ne traži ni subvenciju niti bilo kakvu pomoć već samo svoju izgubljenu dobit.

On je tada tužio resorno Ministarstvo, ali je Osnovni sud u Kotor Varošu odbio njegov zahtjev. Okružni sud u Banjaluci prije nekoliko dana je uvažio žalbe oštećenog pčelara i pobio prvostepenu presudu. Odlukom Okružnog suda Ministarstvo poljoprivrede treba da isplati Džombiću 6.667 KM.

Pročitajte još...   Mrkva teža od kilogram

Advokat koji je zastupao Džombića u ovom postupku Željko Bubić kaže da se u postupku držao teze da njegov klijent treba da dobije nadoknadu štete bez obzira na to da li je bio registrovan ili ne.

Smatram da je Okružni sud Banjaluka donio pravilnu i zakonitu odluku. Jednostavno je podržao stav da svaka šteta koja je pričinjena treba da se nadoknadi u skladu sa zakonskim rješenjima. To je i sada slučaj i očekujem da se pristupi izvršavanju ove sudske odluke bez pogovora. To bi onda bio okončan predmet, rekao je Bubić.

Dodaje da je ovo dobar primjer svim pčelarima širom RS da znaju da imaju pravo da traže odštetu, iako nisu registrovani.

Mnogi pčelari čiji su pčelinjaci bili na udaru divljači u proteklom periodu ne usuđuju se da podnesu tužbu zato što nisu registrovani i tako ostaju na gubitku. Ova presuda je pravosnažna i rok za isplatu štete je 30 dana, rekao je Bubić i dodao da je već uputio zahtjev za isplatu resornom Ministarstvu.

U Ministarstvu poljoprivrede potvrdili su da su primili presudu banjalučkog Okružnog suda.

Osnovni sud je prethodno bio presudio drugačije. Pravnici će razmotriti presudu da vide na osnovu čega je sada donesena drugačija odluka i u skladu s tim ćemo odlučiti o eventualnoj žalbi, naveli su iz Ministarstva.

Zaštita pčela

Pročitajte još...   Proizvođači smilja iz Hercegovine pronašli su način da opstanu

Zakonom o pčelarstvu RS propisano je da je pčelar dužan da obezbijedi sve potrebne mjere radi sprečavanja pristupa domaćih i divljih životinja pčelinjaku.

Pčelar je dužan da postavi pčelinjak tako da pčele ne smetaju susjedima, prolaznicima, drugim pčelarima, domaćim životinjama i javnom saobraćaju – navodi se u zakonu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nove tehnologije na novosadskom poljoprivrednom sajmu - Dronovi, roboti, električna vozila...

Agro vijesti

Za nabavku bjeloruskih traktora šest miliona KM