Mićić i Pašalić o nastavku izgradnje sistema za navodnjavanje i odbrani od poplava | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mićić i Pašalić o nastavku izgradnje sistema za navodnjavanje i odbrani od poplava

Nakon uspješno realizovanog projekta izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu, koji bi trebalo da bude pušten u rad u junu, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su danas ugovor o proširenju ovog sistema na područje Batkovića, na površini od oko 500 hektara.

Mićić i Pašalić o nastavku izgradnje sistema za navodnjavanje i odbrani od poplava

Navodnjavanje Semberije

Mićić je istakao da je novi projekat vrijedan 4,5 miliona konvertibilnih maraka, a da će Grad Bijeljina u njemu učestvovati sa oko 600.000 KM.

Nastavak navodnjavanja u Semberiji je velika stvar za proizvođače povrća koji neumorno rade na svojim parcelama. U Donjem Crnjelovu je završena izgradnja sistema koji će moći da navodnjava 504 hektara i ministar nam je danas potvrdio da će poljoprivrednicima ove godine biti omogućeno besplatno navodnjavanje, kako zbog aktuelne pandemije, tako i zbog  tačnog utvrđivanja troškova. Osim toga, radi se na čišćenju kompletne Stare Dašnice kroz Batković, sve do Visoča, pojasnio je Mićić.

On je naglasio da je zadovoljan posjetom ministra Pašalića, sa kojim je razgovarano o važnim temama za Semberiju, između ostalog o izgradnji drinskog nasipa na području Janje, koja se ne odvija planiranom dinamikom.

Novac za nastavak izgradnje drinskog nasipa kroz Janju postoji, nezavisno od budžeta Grada, ali nažalost nismo još naišli na razumijevanje stanovnika od kojih bi trebalo da otkupimo zemlju. Apelujem da u narednih mjesec dana razmotre sve dosadašnje ponude i da mirno riješimo ovo pitanje, kako ne bismo morali pristupiti proglašenju javnog interesa, poručio je Mićić.

Kanal Dašnica veliki projekat

On je naveo da su predstavnici Ministarstva zadovoljni uređenjem dijela kanala Dašnica koji protiče kroz centar grada i da će Bijeljina realizacijom ovog projekta dobiti moderno i funkcionalno šetalište.

Grad je izradio projekat i izdao građevinsku dozvolu, a Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i „Vode Srpske“ obezbijedili su više od pet miliona KM. Projekat je pri kraju i dio grada uz Dašnicu će uskoro postati jedan od modernijih, sa uređenim stazama, šetalištima, terasama… ističe gradonačelnik Bijeljine.

Poljoprivredno dobro “Semberija”

Prema njegovim riječima, na jednoj od narednih sjednica Vlade Republike Srpske trebalo bi da bude riješeno pitanje zemljišta koje se trenutno nalazi u vlasništvu Poljoprivrednog dobra „Semberija“, na kojem je planirana izgradnja gradske sportske hale i novih poslovno-industrijskih zona u Bijeljini.

Riječ je o 58 hektara zemljišta koji se nalaze od Tržnog centra „Robot“ prema Poslovno-industrijskoj zoni 3, koje je na osnovu urbanističkog plana označeno kao građevinsko, rekao je Mićić i dodao da je sa ministrom Pašalićem razgovarao i o aktuelnoj situaciji u poljoprivredi.

Povećanje budžeta Agrarnog fonda grada

Pokazalo se da je poljoprivreda u vrijeme pandemije virusa korona jedna od najvažnijih privrednih grana, pa smo odlučili da budžet Agrarnog fonda Grada Bijeljina sa 1,1 milion KM povećamo na 1,6 miliona KM. Osim toga, Ministarstvo je u prethodnom periodu proizvođačima u Semberiji doniralo 539 paketa za sjetvu, a Gradska uprava će se truditi da putem Agrarnog fonda pomogne poljoprivrednicima sa manjim gazdinstvima, koji ne ostvaruju prava na subvencije sa republičkog nivoa. Veliki je uspjeh što je proljećna sjetva u Semberiji obavljena na vrijeme, a plan je čak premašen, naveo je Mićić.

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić istakao je da je ukupna vrijednost izgradnje sistema za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu i Batkoviću, kao i radova na Staroj Dašnici, 12,5 miliona KM.

Osamdeset i pet odsto tog iznosa obezbijedila je Vlada Republike Srpske, a ostatak Grad Bijeljina. Ako saberemo ulaganja u izgradnju sistema za navodnjavanje i sanaciju i izgradnju vodoprivrednih objekata na području Semberije u prošloj, ovoj i narednoj godini, govorimo o 33 miliona KM, što je značajan iznos. Radimo i na Majevičkom obodnom kanalu i dijelu kanala kroz Glogovac, naglasio je Pašalić.

Otkup zemljišta usporava radove

Govoreći o zastoju radova na izgradnji drinskog nasipa, on je naveo da sredstva Svjetske banke koja su planirana za taj projekat neće biti moguće iskoristiti u ovoj godini.

Zbog toga smo ta sredstva usmjerili za sanaciju korita rijeke Janje, obaloutvrde u Amajlijama, Popovima, i na drugim važnim tačkama odbrane, a čim bude riješeno pitanje otkupa zemljišta za drinski nasip, moći ćemo da nastavimo izgradnju jer ćemo novac obezbijediti iz projekta „Koridor Drina-Sava“ i sredstvima Evropske investicione banke, istakao je Pašalić.

Mićić i Pašalić saglasili su se da je u narednom periodu potrebno riješiti pitanje rekonstrukcije mostova na magistralnim putevima – mosta u centru Janje i mosta kod Ciglane, kako bi bila povećana propusna moć i omogućen dovoljan protok vode Majevičkim obodnim kanalom i rijekom Janjom.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nedjeljom radio na njivi, čeka ga kazna

Agro vijesti

Kako je ‘američka trulež’ zaprijetila da uništi pčelarstvo