Mile i Nenad bi rado ostali na selu, od države očekuju povoljne kredite | Agroportal.ba
Agro reportažeAgro vijesti

Mile i Nenad bi rado ostali na selu, od države očekuju povoljne kredite

Mile Rikanović (29) i Nenad Kojić (18) iz bijeljinskog sela Crnjelovo, za razliku od mnogih vršnjaka koji žele otići u inostranstvo, odlučni su u namjeri da svoju egzistenciju ostvare u rodnom selu.

Rikanović je nedavno bio i na jednom sastanku u Bijeljini, interesujući se i za bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Onoga što je neophodno selu kao što je Crnjelovo – servisa za popravak poljoprivredne mehanizacije, nema u projektima evropskih fondova, ali ima magacina za skladištenje robe.

Dvoje djece

Mile je oženjen i ima dvoje djece, kćerku i sina. Supruga nije zaposlena i posvećena je djeci. Mile je završio autoelektričarski zanat, ali se odlučio baviti popravkom poljoprivredne mehanizacije. Živi u zajedničkom domaćinstvu s roditeljima, koji obrađuju oko 12 hektara zemljišta.

Sve sam do sada radio samostalno, bez ičije pomoći. Počeo sam tako što sam prvo nabavio aparat za zavarivanje, nakon čega sam nabavio strug i bušilicu. Već sam kompletirao manju metalostrugarsku radnju i želja mi je da u dogledno vrijeme otvorim servis za popravak poljoprivrednih mašina.

Objašnjava da bi mogao zaposliti još dva-tri radnika.

Pročitajte još...   Otvorena farma muznih krava u sklopu Poljoprivredne škole u Bijeljini

Da bi proširio radionicu, instalirao grijanje, kupio glodalicu i još neke mašine, neophodno mu je oko 50.000 evra.

Škola za varioca

To je za mene ogromna investicija. Država bi mogla pomoći mladim ljudima nekim povoljnim dugoročnim kreditima. Ne mislim samo na ovu struku nego i na brojne druge struke i zanimanja.

Ističući da nije nikakvo čudo što mladi mašinbravari, varioci, vozači, automehaničari i druge zanatlije napuštaju ove prostore.

Pročitajte još...   Svi su govorili da toga nema u Hercegovini, a mi imamo dokaz da postoji!

I njegov desetak godina mlađi prijatelj Nenad Kojić želi ostati na selu. Trenutno završava srednju školu za varioca. I on kaže da mladim ljudima treba pružiti šansu da svoju egzistenciju ostvare u svom zavičaju.

Uče od starijih majstora

U Crnjelovu ima još dobrih majstora za popravak poljoprivredne mehanizacije i među njima nema izražene konkurencije.

Objašnjava da mladi uče od iskusnijih i boljih majstora.

Izvor: InfoBijeljina

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske