Petak , Oktobar 18 2019
Početak / Agro vijesti / Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

Milić sa saradnicima obišao Mesnu industriju „ZP Komerc“

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić sa šefom Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade distrikta Brčko Zoranom Gajićem i gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem danas je obišao farmu za tov junadi i svinjogojsku farmu Mesne industrije „ZP Komerc“ na području Brčkog i Bijeljine.

 

Obilazak ove kompanije, koja zapošljava preko 200 osoba od kojih je u Brčkom zaposleno njih 40, bio je povod za razgovor o poslovanju ali i načinima za dalji razvoj.

Nama je u Vladi bitno da pokažemo uspješne firme jer je to danas zaista vrijedno i nešto što treba podržati. Krajnje je vrijeme da se posvetimo razgovorima o privredi, poljoprivredi i proizvodnji jer je to nešto što će, pogotovo lokalne zajednice, opredjeljivati u smislu njihove uspješnosti ili neuspješnosti. U Brčkom u značajnoj mjeri preduzimamo aktivnosti u rasterećenju privrede. U toku je izrada registra fiskalnih i parafiskalnih nameta gdje ćemo sagledati sva opterećenja za privredu i poljoprivredu da bismo i kroz taj vid doprinjeli bržem i uspješnijem razvoju.

Rekao je gradonačelnik Milić u izjavi za novinare.

krave

Uspješne podsticajne mjere

Prilikom obilaska bilo je riječi o tome koliko su uspješne podsticajne mjere koje Vlada distrikta provodi. Za t0 se godišnje izdvaja između 10 i 12 miliona konvertibilnih maraka. Problemi i kako unaprijediti podsticaje sa ciljem novog zapošljavanja i unapređenja poslovanja. Razgovarano je i o potrebi izmjene zakonske regulative kako bi domaće firme bile konkurentne i na svjetskom tržištu.

U primarnoj proizvodnji odlaganje fekalnog otpada još nikad nije regulisano zakonom onako kako je to u savremenom svijetu riješeno, a mi koji želimo da budemo konkurentni na tržištu moramo da idemo u skladu sa svijetom.

Rekao je vlasnik Mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiša Rosić. On je zahvalio gradonačelniku Miliću na odvojenom vremenu.

Moguće investiranje

Istakao je da je on prvi gradonačelnik iz Brčkog koji je posjetio ovu kompaniju te naglasio da njegova kompanija, koja se uveliko modernizuje, još može investirati i širiti proizvodnju. Kao i u prodaju i na prostoru distrikta.

Preduzeće „ZP Komerc“ na području Brčko distrikta posluje preko 15 godina. Od 2012. godine na pordučju distrikta ovo preduzeće počinje da gradi objekte za tov junadi.

Danas “ZP Komerc” raspolaže sa oko 6.000 metara kavdratnih zatvorenog prostora u kome se trenutno uzgaja 1700 junadi u tovu. Do sada je „ZP Komerc“ u distriktu u objekte i živu stoku uložio više od 5 miliona konvertibilnih maraka.

Izvor: Nula49

Facebook Komentari

Provjerite takođe

pijačni barometar

Pijačni barometar Bijeljina 08.10.2019. godine

Pijačni barometar za ovu sedmicu sa stočne pijace u Bijeljini, možete pogledati ispod. Bez značajnijih …