Utorak , 14 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Pašalić: Drvoprerada nudi dobru perspektivu

Pašalić: Drvoprerada nudi dobru perspektivu

Drvoprerada je sektor koji nudi dobre perspektive, jer je obim razmjene Republike Srpske sa inostranstvom 700 miliona KM, istakao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, na Forumu dijaspore u Banjaluci.

drvoprerada

Republika Srpska je u ovoj oblasti u suficitu, što je od neprocjenjivog značaja. Cilj Vlade Srpske je da smanji broj primarnih drvoprerađivača. A poveća polufinalne i finalne proizvođače.

On je naglasio da se radi na izmjenama Zakona o šumama, da su izmijenjeni pravilnici. Te potpisani ugovori sa drvoprerađivačima, a s ciljem unapređenja oblasti drvoprerađivanja.

Pašalić smatra da je bitno obezbijediti sirovinu drvoprerađivačima, jer postoji velika potražnja iz inostranstva.

Idemo u pravcu zabrane, ograničenje ili uvođenja taksa na izvoz trupaca. To moramo da radimo sa Federacijom BiH, jer je prioritet da što više sirovine ostane ovdje.

Napomenuo je da u oblasti drvoprerade postoji problem sa neprijavljenim radnicima i da će biti zatraženo od firmi da imaju minimum pet zaposlenih.

Izvor: RTRS

Autor Redakcija

Redakcija
Prvi poljoprivredni portal Posavine i Semberije

Provjerite takođe

Bratunac-navodnjavanje (1)

Za sistem navodnjavanja Bratunca i Srebrenice 9 miliona KM (VIDEO)

Boris Pašalić, Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u opštinama Srebrenica i Bratunac, održao …