Milići postaju ozbiljan poljoprivredni kraj | Agroportal.ba
Agro reportaže

Milići postaju ozbiljan poljoprivredni kraj

Sve više stanovnika opštine Milići bavi se poljoprivredom. Gazdinstvo Branislava Madžarevića, na čijoj se farmi muznih krava godišnje proizvede više od 70.000 litara mlijeka, jedno je od uspješnijih na ovom području.

milići

Foto: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

 

U ovoj lokalnoj zajednici vjeruju da je poljoprivreda jedan od strateških pravaca razvoja i brojnim mjerama podržavaju sektor agrara.

Farma Madžarević

Na stočarskoj farmi Madžarevići sada imaju po 10 muznih krava i bikova. Obrađuju 60 hektara zemljišta, nabavili su neophodnu poljoprivrednu mehanizaciju i sami proizvode svu potrebnu stočnu hranu.

Mljekari “Pađeni” prodajemo svaki dan oko 5.000 litara mlijeka. Zadovoljni smo cijenom, a i republički podsticaj od 25 feninga i opštinski od pet feninga po litri mlijeka obezbjeđuje ovoj proizvodnji isplativost. Posla ima cijele godine, sijemo ratarske kulture, kosimo djetelinu; kada se ima volje može se solidno živjeti od poljoprivrede, kaže domaćin Branislav Madžarević.

milići

Foto: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Poljoprivredom se počeo baviti 2010. godine.

Živjeli smo u Srbiji, a radio sam u tamošnjoj Elektroprivredi. Vratili smo se zbog porodičnih razloga na rodno imanje, nabavili jednu kravu i tako počeli. Sada imamo farmu, dva traktora, sve priključke, kosačice. Ulažemo u mehanizaciju, jer bez dobre mehanizacije nema ni ozbiljne proizvodnje, kaže Branislav.

Svi rade

Najstariji sin Dejan (22) zaposlen je u drvnoj industriji, ali ne zapostavlja poslove kod kuće, jer svoju budućnost vidi na sopstvenom imanju.

milići

Foto: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Namirujem krave, telad, bikove. Radim s traktorom svaki dan, orem, sijem, kosim travu. Ništa mi nije teško, a ko hoće da radi može od ovog posla lijepo da živi. Nadam se da će mojim stopama i braća Luka i Aleksa, kaže ovaj mladić.

Pune ruke posla ima i domaćica Biljana.
milići

Foto: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Ustajem rano, pobrinem se da muža krava prođe kako treba. Onda u kuhinju, pripremam obroke, vozim djecu u školu i iz škole. Mada su za poljske radove zaduženi muškarci, pripomognem kad god mogu. Imamo svoje povrće, voće, konzumiramo zdravu hranu. Srećna sam. Kad se vrijedne ruke slože, sve može da se ostvari. Borimo se za bolju budućnost naše djece i želimo da ostanu na ovim prostorima, kaže domaćica.

Dobri uslovi

Na području opštine Milići registrovano je 380 poljoprivrednih gazdinstava, koja obrađuju blizu 10.000 hektara oranica.

Pročitajte još...   Povrtari rade udarnički na njivama u Lijevče polju

Klimatski i pedološki uslovi, kao i povoljan geografski položaj, pogoduju razvoju različitih grana poljoprivrede na području opštine Milići. Stanovništvo je tradicionalno okrenuto stočarstvu i voćarstvu, prikupljaju ljekovito bilje, a posljednjih godina sve zastupljenija je i plastenička proizvodnja povrća i pčelarstvo.

milići

Foto: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Iz budžeta opštine Milići od blizu šest miliona maraka za podsticaj agraru izdvaja se godišnje oko 100.000 KM, kaže načelnik opštine Milići Marko Savić.

Osim stočarstva podržavamo i druge grane poljoprivredne proizvodnje, prije svega voćarstvo, jer smo kraj poznat po proizvodnji jagodičastog voća i šljive, naglašava Savić.

Izvor: Srpska Info

0Shares
Slične objave
Agro reportaže

Može se dobro živjeti od svog rada: Ovo je priča vrijednog Adina Gradašćevića iz Janje kod Bijeljine

Agro reportaže

Bašići uzgajaju ribe od milion dolara