Minić u Vlasenici: Razvojne šanse su energija, hrana i turizam | Agroportal.ba
Agro vijesti

Minić u Vlasenici: Razvojne šanse su energija, hrana i turizam

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Savo Minić posjetio je Vlasenicu i Han Pijesak gdje se sastao sa načelnikom opštine Miroslavom Kraljevićem.

Minić je posjetio i poljoprivredno gazdinstvo Đurić, a održan je sastanak i sa predstavnicima šumskih gazdinstava. Istakao je da razvojna šansa ove lokalne zajednice leži u energiji, hrani, turizmu.

Porodica Đurić iz sela Betanj primjer je da poljoprivredom i vrijednim radom, može da se obezbijedi dostojan i lijep život. Domaćin Vojin naglašava da je njihova proizvodnja raznovrsna, te da podrška resornog ministarstva nije izostala.

– Imamo sve, od krava muzara, tovnih junadi, tova svinja, ovaca, žitarica, kukuruza za silažu, krompira i travne smjese. Mora se dosta poznavati pravilnik i ta dokumentacija, da se sve prikupi i priloži. Sa ministarstvom nikada nismo imali problem. Imaju podsticaji na mehanizaciju, kapitalni, na objekte, stoku, na mlijeko, na sve – rekao je Vojin Đurić.

Pročitajte još...   Intervju Perica Burgić, šef odsjeka za veterinarstvo u Brčko distriktu

– Vlada ovdje učestvuje sa 50 odsto u ovim troškovima, kada su u pitanju kapitalna ulaganja. Takođe sve ovo što ste mogli vidjeti rezultat je i jednim dijelom podrške ministarstva i Vlade, ali djelo ruku domaćina – izjavio je Minić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da je riječi bilo i o razvijanju komercijalne proizvodnje, kao i stvaranju povoljnijeg ambijenta za uzgoj i proizvodnju domaćih proizvoda, uz punu podršku resornog ministarstva.

– Naš plan je da u Vlasenici napravimo ozbiljnu zemljoradničku zadrugu koja će okupiti sve te proizvođače i da napravimo Vlaseničku ili Birčansku kuću – poručio je Kraljević.

Razgovaralo se i o šumskim gazdinstvima. Pored problema sa kojim se suočavaju, konstatovan je i jasan napredak.

– Najveći problemi su zakonske procedure – istakao je v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Birač” Goran Đurić.

– U ovoj godini koja je izuzetno teška za poslovanje uspjeli smo da za prvih šest mjeseci sve planove ispunimo 100 odsto, takođe samim tim i obaveze prema radnicima, prema poslovnim partnerima i prema lokalnoj zajednici – izjavio je direktor Šumskog gazdinstva “Visočnik” Vujadin Golijanin.

Pročitajte još...   Šest osoba u Novom Travniku zaraženo brucelozom

Iz resornog ministarstva naglašavaju da će se aktivno raditi na poboljšanju ambijenta, ali i da su trenutni pokazatelji na zadovoljavajućem nivou.

– Imamo dobre pokazatelje kada govorimo o smanjenju zaliha drvnog sortimenta, sa 10.000 metara kubnih, a generalni problem sa ogrevom, vidimo da je i ovdje prepolovljen – naveo je Minić.

Minić je istakao da su svi zahtjevi opštine Vlasenica u vezi sa ruralnim razvojem, podrškom udruženju žena i drugim važnim pitanjima bili školski primjer dobrog rada opštinske uprave i dobre saradnje sa republičkim vlastima.

 

 

(rtrs.tv)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Proizvodimo dovoljno ulja, ali blizu 100 miliona KM ide na uvoz!

Agro vijesti

Isplaćeno više od 3,2 miliona KM premija za mlijeko