Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom (Haldun Koç) o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku.

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske, ministar Košarac je ukazao potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije COVID-19.

S tim u vezi, zatražio sam od turske strane da BiH odobri da do kraja godine ispuni kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda, kako bismo u konačnici realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona. Time bismo u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima.

rekao je ministar Košarac

Pročitajte još...   Pašalić: Kada je riječ o sjetvi - premašen godišnji prosjek

On je dodao da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj, kako bi se definisalo pitanje kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Pročitajte još...   Topli martovski dani izmamili poljoprivrednike na njive

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine. Ministar Košarac najavio je da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)

1 Comment

Comments are closed.