Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Košarac i ambasador Koč o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom (Haldun Koç) o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku.

Na sastanku koji je održan u Ambasadi Turske, ministar Košarac je ukazao potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije COVID-19.

S tim u vezi, zatražio sam od turske strane da BiH odobri da do kraja godine ispuni kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda, kako bismo u konačnici realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona. Time bismo u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima.

rekao je ministar Košarac

Pročitajte još...   Divlje svinje iz Hrvatske pustoše njive u RS

On je dodao da će u narednom periodu održati sastanke sa ambasadorom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj, kako bi se definisalo pitanje kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Pročitajte još...   Ministar Mirjanić ukazao na značaj zaštite domaće proizvodnje

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra 2020. godine. Ministar Košarac najavio je da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj

1 Comment

Comments are closed.