Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini

Nakon vinskih cesta, Hercegovina dobija mirisne puteve. To je nova turistička atrakcija juga zemlje. Hercegovina tako sada turiste privlači ljekovitim biljem i pripravcima. A, aromaterapija je nešto što, kažu, treba doživjeti.

Lavanda, smilje, ruzmarin, žalfija, samo su četiri od 250 vrsta ljekovitog bilja u Hercegovini. Upravo bi ljekovito bilje moglo biti povod za razvoj nove grane turizma u Hercegovini.

Za sve vrste turizma za koje ima potencijal, treba ih razvijati, tako isto i mirisne puteve.

kaže Nikolina Dervišević, stručni saradnik Turističke organizacije.

A, ljekovito bilje nisu samo čajevi. Tu su i eterična ulja, biljne kapi, kozmetički proizvodi. Tako, ilustracije radi, jedva 20 odsto potreba farmaceutske industrije Bosne i Hercegovine se zadovoljava od domaće proizvodnje, a sve ostalo se uvozi. To je sasvim dovoljan razlog da se započne s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Jedna od takvih plantaža je u okolini Ljubinja.

Svakako nije jednostavno, mi sarađujemo sa velikim brojem instituta i ta proizvodnja je dosta komolikovana. U našoj firmi imamo i agronoma Slobodanku Popović, koja je jedna od prvih agronoma na ovim prostorima proizvela sadnicu smilja.

kaže Slobodanka Dangubić, kontrolor proizvodnje ljekovitog bilja.

Pročitajte još...   Majevičke smokve sočne i ukusne

Eterična ulja uvode nas u svijet mirisa ili aromaterapije. Stručnjaci kažu da sastav samo jednog eteričnog ulja može da pomogne kod deset različitih vrsta bolesti.

MIRELA KOVAČEVIĆ, porodični aromaterapeut

Aromaterapija je blaga i neinvaziona metoda liječenja i uopšte podržavanja čovjeka i čuvanja imuniteta i čovjekovog zdravlja. Mi aromaterapijom ne možemo da naškodimo čovjeku, a ljudi jako
lijepo reaguju na aromaterapiju i u jednoj su lijepoj sinergiji.

dodaje Mirela Kovačević, porodični aromaterapetu.

Tvrdim da nikome od toga neće ništa biti, ima sve to neka svoja ljekovita svojstva. Što se tiče virusa korona i da pelin pomaže u liječenju, ja mislim da ni ja, ni vi, ni bilo ko od nas ne može to sa sigurnošću da tvrdi.

Trebinje je tako uz mediteransku klimu, blizinu mora, bogato vjersko i istorijsko naslijeđe, te dobro vino i hranu, turistima ponudilo i ljekovito bilje.

Pročitajte još...   U Hercegovini povećan stočni fond

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?