Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini

Nakon vinskih cesta, Hercegovina dobija mirisne puteve. To je nova turistička atrakcija juga zemlje. Hercegovina tako sada turiste privlači ljekovitim biljem i pripravcima. A, aromaterapija je nešto što, kažu, treba doživjeti.

Lavanda, smilje, ruzmarin, žalfija, samo su četiri od 250 vrsta ljekovitog bilja u Hercegovini. Upravo bi ljekovito bilje moglo biti povod za razvoj nove grane turizma u Hercegovini.

Za sve vrste turizma za koje ima potencijal, treba ih razvijati, tako isto i mirisne puteve.

kaže Nikolina Dervišević, stručni saradnik Turističke organizacije.

A, ljekovito bilje nisu samo čajevi. Tu su i eterična ulja, biljne kapi, kozmetički proizvodi. Tako, ilustracije radi, jedva 20 odsto potreba farmaceutske industrije Bosne i Hercegovine se zadovoljava od domaće proizvodnje, a sve ostalo se uvozi. To je sasvim dovoljan razlog da se započne s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Jedna od takvih plantaža je u okolini Ljubinja.

Svakako nije jednostavno, mi sarađujemo sa velikim brojem instituta i ta proizvodnja je dosta komolikovana. U našoj firmi imamo i agronoma Slobodanku Popović, koja je jedna od prvih agronoma na ovim prostorima proizvela sadnicu smilja.

kaže Slobodanka Dangubić, kontrolor proizvodnje ljekovitog bilja.

Pročitajte još...   Zabranjen uvoz skoro 22 tone ovog povrća iz Srbije

Eterična ulja uvode nas u svijet mirisa ili aromaterapije. Stručnjaci kažu da sastav samo jednog eteričnog ulja može da pomogne kod deset različitih vrsta bolesti.

MIRELA KOVAČEVIĆ, porodični aromaterapeut

Aromaterapija je blaga i neinvaziona metoda liječenja i uopšte podržavanja čovjeka i čuvanja imuniteta i čovjekovog zdravlja. Mi aromaterapijom ne možemo da naškodimo čovjeku, a ljudi jako
lijepo reaguju na aromaterapiju i u jednoj su lijepoj sinergiji.

dodaje Mirela Kovačević, porodični aromaterapetu.

Tvrdim da nikome od toga neće ništa biti, ima sve to neka svoja ljekovita svojstva. Što se tiče virusa korona i da pelin pomaže u liječenju, ja mislim da ni ja, ni vi, ni bilo ko od nas ne može to sa sigurnošću da tvrdi.

Trebinje je tako uz mediteransku klimu, blizinu mora, bogato vjersko i istorijsko naslijeđe, te dobro vino i hranu, turistima ponudilo i ljekovito bilje.

Pročitajte još...   Solidan prihod ostvaruje tek svaki 12. poljoprivrednik u Srpskoj

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća

Agro vijesti

Temperature blizu 40-og podioka, poljoprivrednici strahuju od posljedica