Ministar Košarac sa predstavnicima Delegacije EU
Agro vijesti

Ministar Košarac sa predstavnicima Delegacije EU

Ministar Košarac
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH Ričardom Mašom o saradnji i aktuelnim ekonomskim temama.

Sagovornici su konstatovali da ni Delegacija EU u BiH, niti Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne raspolažu zvaničnim aktima i informacijama o tome da će BiH biti obustavljen izvoz pilećeg mesa i jaja za preradu u EU. 

S tim u vezi, odbacujem špekulacije koje su se u proteklom periodu pojavile u javnosti u vezi sa zabranom izvoza iz BiH u EU. Naš primarni cilj je da omogućimo spoljnotrgovinski promet proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je tržište EU od ključne važnosti.

istakao je ministar Košarac.

Pročitajte još...   "Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", bez jasnog stava kakav je uticaj na poljoprivredu BIH?

Na sastanku je razgovarano o neophodnosti ispunjavanja uslova u vezi sa interlaboratorijskim testiranjem, koje obavljaju referentne laboratorije u BiH.  Naglašeno je da se taj proces mora obavljati u skladu sa propisanim standardima. 

Tema razgovora bio je i Prijedlog odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica EU.

Ministar Košarac rekao je da je ovu odluku uputio na razmatranje Savjetu ministara BiH na temelju zahtjeva nadležnih institucija.

Lično ću glasati za odluku i uvjeren sam da će je Savjet ministara BiH usvojiti, budući da nam je zaštita domaće proizvodnje primarna politika.

poručio je ministar Košarac. 

Pročitajte još...   Poljoprivrednici u Brčkom povećavaju proizvodnju sredstvima EU

Na sastanku je bilo riječi i o neophodnosti odgovora EU u vezi sa mogućnošću izvoza crvenog mesa i konzumnih jaja iz BiH na evropsko tržište, te izvoza mesa stoke koja je prethodno u BiH uvezena iz EU.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Zajednički nastup na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Agro vijesti

Brčko: Poziv poljoprivrednicima da ažuriraju zahtjeve za podsticaj