Ministar Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Košarac: Stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju

Odobren izvoz sadnog materijala na tržište Rusije
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da su stvoreni preduslovi za izvoz ribe iz BiH u Rusku Federaciju, te da se u narednom periodu očekuje početak ovog procesa. 

Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, usaglasila sertifikat sa Ruskom Federacijom i uskoro očekujemo izvoz ribe na ovo značajno tržište. Prema postojećoj praksi, trebalo bi da uslijedi proces sertifikovanja domaćih kompanija za izvoz, u okviru kojeg se očekuje dolazak nadležnih ruskih inspektora u BiH.

rekao je ministar Košarac.

Pročitajte još...   Problemi za malinare u ZE-DO Kantonu, zbog “hladnjača” dijele ili uništavaju plodove

On je dodao da je trenutno za izvoz ribe u Rusku Federaciju nominovano preduzeće ”Ribnjak Janj” d.o.o Tropik ribarstvo iz Banjaluke, te izrazo nadu da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH.

U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH prepoznaju ovaj kapacitet i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu.

On je najavio da će u narednom periodu o ovom procesu razgovarati sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH, te naglasio da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH nastaviti kontinuirano da radi na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda u cilju zaštite domaće proizvodnje.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Republika Srpska: Objavljen javni poziv za kapitalne investicije

Agro vijesti

Održana skupština Asocijacije uzgajivača matica kranjske rase pčela ''Carnica''