Ministar Mirjanić otvorio poljoprivredni sajam u Bijeljini | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Mirjanić otvorio poljoprivredni sajam u Bijeljini

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Stevo Mirjanić danas je svečano otvorio 16. Međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2017” u Bijeljini, koji je okupio 120 izlagača iz zemalja regiona i Evrope.

Ministar Mirjanić je podsjetio na veliki udio poljoprivrede u formiranju bruto društvenog proizvoda Republike Srpske koji je u prošloj godini bio 24 odsto.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Samo od primarne poljoprivredne proizvodnje imali smo doprinos oko 1,5 milijardi KM, sa prehrambenom industrijom to je prelazilo 2,4 milijarde KM, rekao je Mirjanić.

Ocjenjujući da je ova godina zbog suše, mraza i drugih nepogoda posebno izazovna za poljoprivredne proizvođače i da će obim proizvodnje biti umanjen za 270 miliona KM, Mirjanić je rekao da je Vlada pratila i blagoremeno preduzimala čitav set mjera da se negativne posljedice vremenskih prilika ublaže i dijelom saniraju.

Za prošlu godinu su isplaćeni svi podsticaji, a za ovu godinu su veoma ažurni podsticaji i već je isplaćeno blizu 50 odsto od ukupno predviđenih sredstava, rekao je Mirjanić.

On kaže da je, osim toga, stvoren finansijski okvir od 175 miliona KM koji je na raspolaganju za različite namjene u oblasti agrarne proizvodnje u Srpskoj.

To su podsticaji od 60 miliona KM, sredstava Investiciono-razvojne banke /IRB/ 60 miliona KM za tekuću i proširenu reprodukciju, 16 miliona KM od međunarodnih organizacija, 22 miliona KM sredstava iz oblasti vodoprivrede, samo tokom ove godine osam miliona KM za navodnjavanje, oko četiri miliona KM Partner fonda i slično, istakao je Mirjanić.

Rekao je da će Vlada Srpske za narednu  godinu osloboditi proizvođače koji imaju zakup i koncesije za 50 odsto obaveza, a obezbijediće i reprogramiranje obaveza kod IRB-a i isto to tražiti od poslovnih banaka, uključujući i snižavanje kamata. Mirjanić je najavio kreiranje još niza mjera koje treba da pospješe brži razvoj agrarnog sektora u cjelini, među kojima je izgradnja institucija čiji je cilj povezivanje proizvođača, prerađivača i robnog prometa na širem prostoru, kao i završetak inventarizacije zemljišta u Srpskoj.

Pročitajte još...   Stabilizovaćemo ćemo sva plaćanja podsticaja poljoprivrednicima, obećao Ministar Dedić

Izvor: Info Centar Vlada RS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Uzgajivačima svinja se sprema zatvaranje

Agro vijesti

Jabuka iz uvoza preplavila tržište (VIDEO)