Jačanje poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti | Agroportal.ba
Agro vijesti

Jačanje poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti

Centri civilnih inicijativa (CCI) u partnerstvu sa Gradskom upravom Grada Bijeljina, Poslovnicom Zavoda za zapošljavanje u Bijeljini, d.o.o „Save Semberija“, Ustanovom za obrazovanje odraslih „Dositej“ na teritoriji Grada Bijeljina sprovode projekat „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“ koji za cilj ima pokretanje proizvodnje crvene paprike sa sigurnim plasmanom za potrebe prerađivačke industrije u Bijeljini.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Memorandum o razumijevanju na realizaciji ovog projekta potpisan je između partnera na projektu i tom prilikom je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naglasio je da Grad ima uvijek dobru volju da učestvuje u sufinansiranju projekata koji će doprinijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje u Semberiji, donijeti dobrobit građanima i smanjiti broj nezaposlenih.

Veliki dio naše privrede je zasnovan na poljoprivredi i unapređenje poljoprivredne proizvodnje je jedan od naših strateških ciljeva. Često u tome imamo podršku nevladinih organizacija poput CCI, a u ovom slučaju od 170 prijavljenih, izabrano je 16  projekata, od čega su dva projekta iz Bijeljine što govori da smo aplicirali sa kvalitetnim projektima, zaključio je gradonačelnik Mićić.

Ukupna vrijednost projekta je 421.000 konvertibilnih maraka, od čega je Grad Bijeljina obezbijedio 54.500 KM, a za aplikante će biti obezbijeđena edukacija, rasad paprike, đubrivo, sredstva za zaštitu, osiguranje zasada, kao i sistemi za navodnjavanje. Projekat implementira Međunarodna organizacija rada (ILO), a četiri miliona evra, kolika je ukupna vrijednost projekta, donirala je Evropska Unija.

Pored zapošljavanja, najvažniji efekat projekta bi trebalo da bude da poljoprivrednici postanu svjesni da ovakav način organizacije proizvodnje donosi dobit. Projektom je planirano i kreiranje sistemskih mehanizama za dugoročno usklađivanje poljoprivredne proizvodnje sa potrebama prerađivačke industrije, najavio je predstavnik CCI Denis Telić.

Potpisnici Memoranduma su izrazili očekivanje da će pedeset domaćinstava, koliko je predviđeno da učestvuje u projektu, otvariti uspješnu saradnju sa prerađivačima, kao i partnerima na projektu i da će biti primjer ostalim poljoprivrednicima kako treba planirati proizvodnju na poljoprivrednim površinama.

Pročitajte još...   Protesti poljoprivrednika (VIDEO)

Izvor: Grad Bijeljina

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ode šećerana, i šta ćemo sad?

Agro vijesti

Za litar nafte treba da prodaju četiri litra mlijeka