Četvrtak , 9 Jula 2020
Početak / Agro vijesti / Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku

Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku

Saša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH pokrenuo je nekoliko zanimljivih pitanja prilikom posjete Gradišci.

U razgovoru sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem, ministar Košarac je rekao da Gradiška , koja sa 5500 vagona proizvedene jabuke godišnje drži 60 odsto cijele bh proizvodnje, te sa proizvedenih 20 miliona litara mlijeka,čini respektabilnog proizvođača.

U narednim danima i mjesecima pokrenućemo temu izgradnje kapaciteta za preradu voća i povrća. Na taj način ćemo zaštiti domaće proizvođače i omogućiti izvoz gotovih proizvoda. Ministarstvo planira da pozove ruski inspektorat da dođe u BiH, da izvrši analizu mlijeka i farmi i naravno izvoz crvenog mesa.To će osnažiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji.

Rekao je Košarac.

Ministar je obećao i dodatni angažman oko izvoza pilećeg mesa u zemlje Evropske unije i izjednačavanje položaja proizvožača pilećeg mesa u Republici Srpskoj sa onim u Federaciji BiH.

Iz razgovora sa gradonačelnikom gradiške Zoranom Adžićem definisana je potreba za formiranjem slobodnih ekonomskih zona, po ugledu na zone u gradu Pirotu.

Dodatno opremanje Granične veterinarske službe u Gradišci

Ministar Košarac obišao je i novootvorene carinske terminale u Gradišci, posvetivši najveću pažnju mogućnostima i opremljenosti Granične veterinarske službe. U razgovoru sa Ljubomirom Kalabom, direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH došlo se do spoznaje da služba na prelazu u Gradišci nije u potpunosti opremljena.

Čim budemo raspravljali o budžetu za ovu godinu potenciraću izdvajanje sredstava za opremanje Granične veterinarske službe u Gradišci. Ovo je najveći granični prelaz za promet robe animalnog porijekla i potpunim opremanjem ćemo dati odgovore na sva pitanja u vezi vršenja adekvatnih kontrola. Ova služba će biti opremljena poput ostalih službi na evropskim graničnim prelazima.

Rekao je Košarac.

Pojačana kontrola vezano za uvoz robe animalnog porijekla iz Kine

Govoreći o problemima koji stvara pojava korona virusa, a s tim u vezi o trgovinskoj razmjeni sa Kinom, Košarac je rekao da BiH iz Kine uvozi ribu, riblje proizvode  morske plodove i hranu za kućne ljubimce. Epidemiolozi smatraju da se veliko vrijeme utroši za transport te robe i da oni očekuju da ne može imati određenih efekata. Važne su nam  naravno kineske investicije, ali od agencija tražimo da svoj posao rade u skladu sa standardima, jer nam je zdravlje građana najvažnije, rekao je ministar Staša Košarac.

Lokalna vlast spremna za nove projekte

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH istakao je da ga je veoma obradovala spremnost lokalne vlasti u Gradišci na saradnju sa Savjetom ministara kako bi se riješila mnoga pitanja, prvenstveno ona koja se tiču poljoprivrede i prehrambene industrije.

To je apostrofirao i gradonačelnik Zoran Adžić, istakavši da je ministar Košarac donio dosta optimizma u Gradišku samom najavom investicija od strane Evropske komisije.

Raduje nas da će naša Razvojna agencija imati pune ruke posla. Imamo ideje za nove projekte i infrastrukturne i one vezano za dodatnu zaštitu od poplava, a i za samu proizvodnju.

Rekao je Adžić.

Autor Boško Grgić

Boško Grgić

Provjerite takođe

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Pandemija žestoko pogodila uzgajivače rezanog cvijeća

Njihova žetva je krenula, ali pandemija virusa korona i vanredne mjere su im svezale ruke. …