Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku | Agroportal.ba
Agro vijesti

Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku

Saša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH pokrenuo je nekoliko zanimljivih pitanja prilikom posjete Gradišci.

U razgovoru sa gradonačelnikom Zoranom Adžićem, ministar Košarac je rekao da Gradiška , koja sa 5500 vagona proizvedene jabuke godišnje drži 60 odsto cijele bh proizvodnje, te sa proizvedenih 20 miliona litara mlijeka,čini respektabilnog proizvođača.

U narednim danima i mjesecima pokrenućemo temu izgradnje kapaciteta za preradu voća i povrća. Na taj način ćemo zaštiti domaće proizvođače i omogućiti izvoz gotovih proizvoda. Ministarstvo planira da pozove ruski inspektorat da dođe u BiH, da izvrši analizu mlijeka i farmi i naravno izvoz crvenog mesa.To će osnažiti primarnu poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji.

Rekao je Košarac.

Ministar je obećao i dodatni angažman oko izvoza pilećeg mesa u zemlje Evropske unije i izjednačavanje položaja proizvožača pilećeg mesa u Republici Srpskoj sa onim u Federaciji BiH.

Iz razgovora sa gradonačelnikom gradiške Zoranom Adžićem definisana je potreba za formiranjem slobodnih ekonomskih zona, po ugledu na zone u gradu Pirotu.

Dodatno opremanje Granične veterinarske službe u Gradišci

Ministar Košarac obišao je i novootvorene carinske terminale u Gradišci, posvetivši najveću pažnju mogućnostima i opremljenosti Granične veterinarske službe. U razgovoru sa Ljubomirom Kalabom, direktorom Kancelarije za veterinarstvo BiH došlo se do spoznaje da služba na prelazu u Gradišci nije u potpunosti opremljena.

Čim budemo raspravljali o budžetu za ovu godinu potenciraću izdvajanje sredstava za opremanje Granične veterinarske službe u Gradišci. Ovo je najveći granični prelaz za promet robe animalnog porijekla i potpunim opremanjem ćemo dati odgovore na sva pitanja u vezi vršenja adekvatnih kontrola. Ova služba će biti opremljena poput ostalih službi na evropskim graničnim prelazima.

Rekao je Košarac.

Pojačana kontrola vezano za uvoz robe animalnog porijekla iz Kine

Govoreći o problemima koji stvara pojava korona virusa, a s tim u vezi o trgovinskoj razmjeni sa Kinom, Košarac je rekao da BiH iz Kine uvozi ribu, riblje proizvode  morske plodove i hranu za kućne ljubimce. Epidemiolozi smatraju da se veliko vrijeme utroši za transport te robe i da oni očekuju da ne može imati određenih efekata. Važne su nam  naravno kineske investicije, ali od agencija tražimo da svoj posao rade u skladu sa standardima, jer nam je zdravlje građana najvažnije, rekao je ministar Staša Košarac.

Lokalna vlast spremna za nove projekte

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH istakao je da ga je veoma obradovala spremnost lokalne vlasti u Gradišci na saradnju sa Savjetom ministara kako bi se riješila mnoga pitanja, prvenstveno ona koja se tiču poljoprivrede i prehrambene industrije.

To je apostrofirao i gradonačelnik Zoran Adžić, istakavši da je ministar Košarac donio dosta optimizma u Gradišku samom najavom investicija od strane Evropske komisije.

Raduje nas da će naša Razvojna agencija imati pune ruke posla. Imamo ideje za nove projekte i infrastrukturne i one vezano za dodatnu zaštitu od poplava, a i za samu proizvodnju.

Rekao je Adžić.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Ministar Dedić potpisao ugovore za sufinansiranje projekata u poljoprivredi vrijedne 450.000 KM

Agro vijesti

U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku