Parcele pored Save pretvaraju u zasade kanadske topole | Agroportal.ba
Agro vijesti

Parcele pored Save pretvaraju u zasade kanadske topole

U pojasu pored Save na području Gradiške, gdje plodne ali zapuštene njive decenijama ne obrađuju, Šumsko gazdinstvo Gradiška posadilo je kanadsku topolu. Njihov primjer slijedi sve više mještana.

Šumari su na površini od 30 dunuma na oglednoj parceli Milava zasadili 1.200 stabala kanadske topole. Još toliko, na svojim njivama koje su takođe iskrčili, posadili su poljoprivrednici iz Bistrice, Gašnice i Vrbaške. “Javno preduzeće ‘Šume Republike Srpske’ utvrdilo je plan o podizanju brzorastućih šumskih vrsta koji uspješno realizujemo. Prvi smo u Republici Srpskoj zasadili oglednu parcelu”, kažu u ŠG “Gradiška”. Gradiški šumari su ovim projektom testirali tri klona kanadske topole, proizvedena u rasadniku JP “Šume Srpske” u Doboju, a u saradnji i pod nadzorom stručnjaka sa novosadskog Instituta za nizijsko šumarstvo. “Podstaći domaće stanovništvo da nas slijedi u ovim aktivnostima bio je jedan od ključnih ciljeva projekta. Zasad je s ekološkog stanovišta veoma vrijedan. Doskora zapuštene površine sada su primjer uspješnog gazdovanja i brige za prirodu”, pojasnio nam je Mihajlo Kosović, upravnik Šumske uprave “Gornji Podgradci”, organizacione jedinice ŠG “Gradiška”, kojoj pripada navedeno područje. Osim topole, gradiški šumari svake godine u prosjeku pošumljavaju 250 dunuma.

Pročitajte još...   Ministar Staša Košarac donio dosta optimizma u Gradišku

Jugoslovenski Savjetodavni centar za poljoprivredu i šumarstvo prije više od 60 godina pokrenuo je projekat sadnje topole na 27 ogleda u BiH. Među njima bili su Šumsko gazdinstvo Banjaluka (1961) i Fabrika celuloze Prijedor, pogon za plantažni uzgoj topola Bosanski Brod (1961). Ogledi na površini od deset hektara imali su za cilj da se novi proizvodni procesi demonstriraju, provjere i preporuče široj praksi, kao i da posluže za praćenje bioloških, tehničko-tehnoloških i ekonomskih pokazatelja. U akcijama pošumljavanja učestvovali su i učenici te omladinske organizacije.

Pročitajte još...   Miroslav danju prodaje voće i povrće, a noću spava ispod štanda

 

(nezavisne.com)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije