Počeo izvoz junećeg mesa u Tursku – ovogodišnja kvota 3.000 tona | Agroportal.ba
Agro vijesti

Počeo izvoz junećeg mesa u Tursku – ovogodišnja kvota 3.000 tona

Nakon višemjesečne pauze izazvane pandemijom, nastavlja se izvoz junećeg mesa za Tursku. Od 3. avgusta traje i interventni otkup tovne junadi, za koji je Vlade Srpske izdvojila dva miliona maraka, tako da se postepeno rješavaju tržišni viškovi.

Utovljeni bikovi idu u klaonice, prazne se štale, a stočari će napokon odahnuti. Kako se povećavala težina bikova starosti od 12 do 20 mjeseci, povećavali su se gubici – jedno grlo dnevno pojede od 20-40 kg hrane, a neka uopšte ne napreduju.

Ljubiša Stevanović iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije, kaže da je trenutno najvažnija stvar da se održi nivo proizvodnje.

Pročitajte još...   Nastavak inicijative za izvoz crvenog mesa u EU

Mesna industrija ZP Komerc iz Vršana kod Bijeljine otkupljivaće 400 grla sedmično i Turskoj, za sada, isporučiti 500 tona junećeg mesa bez kostiju. Dvadeset odsto stoke biće iz vlastite proizvodnje, a ostalo se već od danas otkupljuje od individualnih proizvođača.

Kvota za Tursku za ovu godinu iznosi 3.000 tona. Radiće se na njenom povećanju, ali istovremeno i na otvaranju novih tržišta.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH ističe da je primarna uloga da sačuvamo domaću proizvodnju.

Moramo da održimo naše prerađivačke kapacitete da budu razvijeni, a ono što je uloga Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je da otvorimo neka nova tržišta.

ističe Košarac.

Pročitajte još...   Košarac: Otvaranje novih tržišta kao odgovor na aktuelne probleme

Rezultate daje i interventni otkup. Vlada Srpske ovom mjerom obezbijedila je 70 pfeninga subvencije svim prerađivačima koji od domaćih proizvođača otkupe junad po cijeni od 3,80 maraka. Kako se procjenjuje, do 30. oktobra moglo bi biti otkupljeno oko 6.000 bikova.

Izvor: RTRS

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici očekuju manji rod krompira i veće cijene

Agro vijesti

Lažni med se širi tržištem u BiH