Izvještaj upozorava: Stotine hiljada Evropljana bi moglo umrijeti zbog klimatskih promjena | Agroportal.ba
Agro vijesti

Izvještaj upozorava: Stotine hiljada Evropljana bi moglo umrijeti zbog klimatskih promjena

suša

Evropi su hitno potrebne jače mjere za odgovor na rizike od klimatskih promjena, upozorava se u novom izvještaju koji navodi da bi stotine hiljada zivota evropljana mogle biti dovedene u pitanje.

U procjeni sačinjenoj na 32 stranice, koju je u ponedjeljak objavila Evropska agencija za životnu sredinu (EEA), navodi se da blok nije spreman odgovoriti na sve teže rizike koje klimatske promjene predstavljaju. Prvi ovakav izvještaj o prijetnjama s kojima se Evropa suočava upozorava na “katastrofalne” posljedice.

“Stotine hiljada ljudi umrlo bi od toplotnih talasa, a ekonomski gubici samo od obalnih poplava mogli bi premašiti 1 bilion evra (1,1 bilion dolara) godišnje”, navodi se u izvještaju.

Potrebne su hitne politike usmjerene na zdravstvene sisteme, poljoprivredu i kritičnu infrastrukturu, dodaje se, napominjući da ekstremne vrućine i suše, koje su nekada bile rijetkost, postaju sve češći.

Pročitajte još...   Loša godina za pčelare: Meda nema ni za pčele ni za kupce

“Ako se ne preduzmu odlučne mjere, većina klimatskih rizika identifikovanih u izvještaju mogla bi dostići kritične ili katastrofalne nivoe do kraja ovog vijeka”, navodi se u analizi koja poziva EU da integriše klimatski rizik u budžete i politike u svim sektorima. Ti rizici se vjerovatno neće smanjiti čak i ako svijet ispuni cilj Pariškog sporazuma iz 2015. da zadrži prosječne temperature ne više od 1,5 stepeni C iznad predindustrijskih nivoa, dodali su istraživači koji su analizirali pet sektora ljudske djelatnosti.

Klimatske opasnosti vezane za proizvodnju hrane posebno će teško pogoditi južnu Evropu, navodi se u izvještaju, uz napomenu da se manje od 2 posto poljoprivrednih subvencija EU troši na pomoć poljoprivrednicima u upravljanju rizicima.

Pročitajte još...   Danci uvode porez za stočare zbog gasova njihovih krava, svinja i ovaca

U izvještaju se takođe preporučuje da EU postavi zahtjeve za zaštitu radnika na otvorenom u poljoprivredi, građevinarstvu i drugim industrijama od ekstremnih vrućina ili poplava. Takođe se poziva na EU da osmisli instrumente finansiranja kako bi pomogao zemljama da pripreme svoje zdravstvene sisteme za suočavanje s klimatskim promjenama, koje posebno teško pogađaju ugrožene i starije ljude.

U 2021. neviđene poplave zahvatile su Belgiju, Njemačku i Holandiju, što je dovelo do troškova od 44 milijarde eura (48 milijardi dolara). Kombinovani ekonomski gubici od vremenskih i klimatskih ekstrema u zemljama EU premašili su 650 milijardi evra (711 milijardi dolara) od 1980. do 2022. godine.

 

(N1info.ba)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji