Razvijene nove digitalne tehnologije za suzbijanje štetočina u poljoprivredi | Agroportal.ba
Agro vijesti

Razvijene nove digitalne tehnologije za suzbijanje štetočina u poljoprivredi

Države Evropske unije su posvećene razvoju najmodernijih senzornih tehnologija i vještačke inteligencije kako bi se unaprijedilo praćenje zdravlja biljaka i ubrzala rana identifikacija štetočina.

Cilj je razvoj sveobuhvatnog digitalnog sistema za modernizaciju poljoprivrede. Finansiran sa skoro pet miliona evra kroz EU program Horizone Europa, STELLA predstavlja inovativni korak ka razvoju digitalnog sistema kojim će se unaprijediti poljoprivredna održivost. Projektom se postavljaju novi standardi u praćenju zdravlja biljaka i ranom otkrivanju štetočina, koristeći inovativne senzore i vještačku inteligenciju.

Pročitajte još...   Više od meda: Osobe s invaliditetom pakuju med u Sanskom Mostu

“Fokusiramo se na obradu podataka i razvoj algoritama za prepoznavanje i predviđanje aktivnosti štetočina – primjera radi, identifikaciju bakterije Ralstonia Solanacearum u odabranim italijanskim plantažama paradajza”, objasnio je Aleksandar Dujaković, koordinator radnog paketa na Institutu za geomatiku BOKU u Beču.

Kroz tri povezana podsistema, ovim projektom će se ispitivati rješenja na terenu, farmama i u šumama četiri evropske zemlje i Novog Zelanda. Prvim sistemom za rano upozorenje uvezuju se inovativni modeli prognoze nametnika i senzore Interneta stvari (IoT). Drugim sistemom za detekciju štetočina i nametnika zasniva se na bespilotnim letilicama (RPAS), daljinskom i bliskom istraživanju, građanskoj nauci i postavljanjem zamki. Trećim sistemom identifikuje se geolokalizirana žarišta radi pokretanja protivmjera.

Pročitajte još...   Poljoprivredni forum BiH i Turske, cilj je razmjena od 300 miliona KM

U periodu od tri godine ovaj sistem će biti testiran na terenskom, privrednom i regionalnom nivou za poljoprivredne, voćarske i vinogradarske kulture, kao i prostrana i teško dostupna područja poput šuma. Koordinacija implementacije, provedbe i evaluacije povjerena je bečkom Univerzitetu za prirodne resurse i bionauke BOKU.

 

(klix.ba)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije