Cijene hrane u februaru najniže u zadnje tri godine | Agroportal.ba
Agro vijesti

Cijene hrane u februaru najniže u zadnje tri godine

Otkup žitarica na pijaci

Cijene hrane pale su u februaru na najnižu vrijednost u tri godine, zahvaljujući znatno jeftinijim žitaricama koje su prevagnule nad skupljim šećerom i mesom, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u februaru 0,9 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost za januar, na prosječna 117,3 boda, najnižu vrijednost od februara 2021. godine. U odnosu na prošlogodišnji februar, njegova vrijednost je niža 10,5 odsto, prenosi Hina.

Najviše su u februaru pojeftinile žitarice, pet odsto u odnosu na januar, odražavajući pad cijena kukuruza zbog očekivanja obilne žetve u Južnoj Americi i konkurentnih cijena koje nudi Ukrajina. Pojeftinila je i pšenica, zbog snažnog tempa ruskog izvoza. Značajnije su pale i cijene biljnih ulja, 1,3 odsto u odnosu na januar. Sojino ulje značajno je pojeftinilo zbog prognoza o obilnom rodu soje u Južnoj Americi. Pale su i cijene ulja od suncokreta, zahvaljujući obilnom ukrajinskom izvozu.

Pročitajte još...   Cijena žitarica 02.05. - 06.02.2022.

Najviše je u februaru poskupio šećer, 3,2 odsto u odnosu na januar, pod uticajem zabrinutost za brazilsku proizvodnju nakon dugotrajnog perioda suše i procjena o slabijoj proizvodnji na Tajlandu i u Indiji, dvije vodeće izvoznice. Cijene mesa porasle su 1,8 odsto, održavajući poskupljenje mesa živine i govedine pod uticajem problema s transportom u Australiji zbog jakih kiša. Blago je poskupila i svinjetina, zbog pojačane kineske potražnje i slabijeg snabdijevanja iz Zapadne Evrope. FAO-ov indeks pokazuje i poskupljenje mlijeka i mliječnih proizvoda, 1,1 odsto u odnosu na januar, pod uticajem snažnije azijske potražnje za maslacem.

Pročitajte još...   U devet mjeseci izvoz žitarica 7,8 miliona KM

 

(capital.ba, Hina, RTCG)

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Bratunac: "Dani maline" u junu, već stižu prijave izlagača

Agro vijesti

"Mladi u poljoprivredi" za agronome dobojske regije