Ministri o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene BiH i Srbije
Agro vijesti

Ministri o unapređenju spoljnotrgovinske razmjene BiH i Srbije

U Beogradu je održan sastanak ministara na temu unapređenju spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje.

spoljnotrgovinske razmjene

Unaprijediti saradnju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Beogradu sa potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Branislavom Nedimovićem o poboljšanju obima spoljnotrgovinske razmjene i jačanju ekonomskih odnosa dvije zemlje. Sastanku je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Sagovornici su pozdravili dobre bilateralne odnose Republike Srbije i Republike Srpske i BiH. Ocijenivši da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje na obostranu korist. Ministar Košarac istakao je da je Srbija jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH. Naglasivši da je neophodno raditi na jačanju poslovnih veza i boljoj povezanosti privrednika.

Pročitajte još...   "Rakijski festival" ekonomska i turistička prilika, Tuzla 30.11.2018. godine
Tržište Kine i Turske

Na sastanku je razgovarano o iskustvima Republike Srbije u saradnji sa Narodnom Republikom Kinom, posebno u oblasti poljoprivrede. Ministar Košarac istakao je da je Srbija prepoznata kao regionalni lider u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa NR Kinom. Te naglasio važnost razmjene iskustava, s obzirom da se uskoro očekuje otvaranje kineskog tržišta i za poljoprivredne proizvode iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Sagovornici su razmijenila mišljenja o saradnji sa Republikom Turskom kada je u pitanju izvoz goveđeg mesa iz BiH i Srbije, te izrazili nadu da će doći do dogovora sa turskom stranom oko otkupne cijene mesa, koja će zadovoljiti zahtjeve domaćih poljoprivrednika.

Pročitajte još...   Košarac traži isti tretman za firme iz BiH kada je u pitanju izvoz mesa u Tursku
EU fondovi

Tema susreta bilo je i povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU. U tom kontekstu, ministri Košarac i Pašalić posebno su pokazali zainteresovanost za način uspostavljanja IPARD operativne strukture u Srbiji.  Budući da je to jedan od uslova koje BiH mora ispuniti da bi mogla koristiti ove fondove.

Ministri Košarac, Pašalić i Nedimović dogovorili su da u narednom periodu organizuju zajedničku radnu posjetu Hercegovini kako bi sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o mogućnosti da prerađivačke kompanije iz Srbije otvore svoje pogone u nekoj od hercegovačkih opština. Pri čemu je naglašeno da Trebinje i Gacko prednjače svojim potencijalima.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji