Bh. riba početkom godine “pliva” u Rusiju | Agroportal.ba
Agro vijesti

Bh. riba početkom godine “pliva” u Rusiju

riba_ribe
Izvoz ribe na rusko tržište očekujemo već od početka naredne godine, kazao je Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj”, koja je ujedno i jedino preduzeće iz BiH koje je nominovano za izvoz u Rusku Federaciju.

Izvoz na rusko tržište očekujemo od naredne godine jer bi do kraja ove godine nadležne institucije trebalo da izađu sa zvaničnim stavovima. Onda bismo i mi kao privrednici početkom iduće godine u prvom mjesecu mogli početi pregovarati sa potencijalnim kupcima.

kazao je Tepić za “Nezavisne”.

Dodao je da bi bilo očekivano da, pored njihovog preduzeća, izvoznik bude i preduzeće “Eurofish”, jer oni imaju važeće dozvole da izvoze i u zemlje Evropske unije.

Naša firma je sigurno jedna od najozbiljnijih kandidata s obzirom na količine koje proizvodimo i na naš pogon. Sigurno smo jedna od najnaprednijih firmi.

rekao je Tepić.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je za “Nezavisne” da nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa Ministarstvom na čijem je čelu, usaglasila sertifikat sa Ruskom Federacijom, za izvoz ribe na rusko tržište nominovano je preduzeće “Tropik ribarstvo – Ribnjak Janj” iz Banjaluke.

Na osnovu dostavljene nominacije od Kancelarije za veterinarstvo BiH, nadležno veterinarsko tijelo Ruske Federacije dostavilo je informaciju o tri moguća načina odobravanja objekata iz BiH za izvoz u Rusku Federaciju. Nakon razmatranja predloženih mogućnosti, odlučili smo se za opciju u kojoj je potrebno pružiti garanciju usklađenosti uslova proizvodnje i prodaje proizvoda preduzeća sa veterinarsko-sanitarnim zahtjevima EAEU. Trenutno se, zajedno sa nominovanim objektom ‘Ribnjak Janj’ radi na prikupljanju finalnih podataka u cilju ispunjavanja potrebne garancije, kako bismo u konačnici mogli dobiti odobrenje za izvoz proizvoda ribarstva na tržište Ruske Federacije.

kazao je Košarac.

Pročitajte još...   Omogućen nastavak izvoza mesa u Tursku

Prema njegovim riječima, do danas je jedino odobreni izvozni objekat “Ribnjak Janj” dostavio zahtjev za izvoz na rusko tržište.

Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila nas je da trenutno nema drugih zahtjeva za uvrštavanje na listu objekata za izvoz u Rusku Federaciju od strane odobrenih objekata za izvoz proizvoda ribarstva iz BiH.

kazao je Košarac.

Dodaje da ukoliko takvih zahtjeva bude prema Kancelariji za veterinarstvo BiH, postupaće se kao i u slučaju zahtjeva izvoznog objekta “Ribnjak Janj”.

U potpunosti smo opredijeljeni da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, jer je tamošnje tržište veliko i značajno za poboljšanje poslovanja domaćih kompanija. Uvjeren sam da će u narednom periodu biti povećan broj kooperanata iz Republike Srpske i Federacije BiH i da će se uskoro njihovi proizvodi naći na ruskom tržištu.

zaključio je Košarac.

Pročitajte još...   Šest osoba u Novom Travniku zaraženo brucelozom

Pad prodaje i izvoza ribe

Zoran Tepić, direktor firme “Tropik ribarstvo – ribnjak Janj”, rekao je da se uticaj pandemije virusa korona ogleda u padu prodaje, kao i izvoza ribe i ribljih proizvoda ove godine u odnosu na prethodne godine.

Zatvaranje granica i mjere na smanjenju kretanja robe i ljudi uticali su na smanjenje prodaje ribe i ribljih proizvoda. Mogu reći da je naša firma imala 65 odsto izvoza ribe i ribljih proizvoda u odnosu na prošle godine, ali da je pad prodaje i izvoza jednak smanjenju od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i dosad iznosi oko 47 odsto izvoza u odnosu na ukupnu prodaju, što je značajno smanjenje izvoza u odnosu na lani.

kazao je Tepić.

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode