Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke | Agroportal.ba
Agro vijesti

Sana poribljena sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke

Sportsko ribolovno društvo “Devet rijeka” iz Sanskog Mosta obavilo je u proteklu subotu poribljavanje rijeke Sane i njenih pritoka sa 10.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Poslije više godina, ovo je bilo prvo masovnije poribljavanje ovdašnjih rijeka, a treba istaći kako su Sanjani 5.000 komada mlađi pomenute riblje vrste dobili kao donaciju od Sportskog ribolovnog društva “Banjaluka” iz istoimenog grada, iz čijeg mrestilišta je i nabavljena riba.

Ovo je prva faza poribljavanja naših rijeka, a već za desetak dana nabavićemo i pustiti odrasle jedinke potočne pastrmke spremne za reprodukciju, a potom, u završnoj fazi i kapitalne primjerke. Hvala našim kolegama iz Banjaluke, s kojima smo već ostvarili odličnu saradnju i komunikaciju.

kazao je Nirzad Karamujić, sekretar sanskog ribolovnog društva.

Pročitajte još...   Biodinamička poljoprivreda zaživjela i kod nas

Ovom događaju prisustvovao je i Bojan Šurlan, predstavnik banjalučkih ribolovaca, te istakao kako oni često dolaze ribariti na Sanu i njene pritoke.

Zbog toga smo osjetili obavezu da i mi doprinesemo ovim aktivnostima i želja nam je da Sana i Vrbas budu rijeke prepoznatljive po brojnosti ribe.

kazao je Šurlan.

Inače, pomenuto sansko ribolovno društvo formirano je prije nekoliko mjeseci, nakon čega je dobilo pravo ribolovnog gazdovanja rijekom Sanom i njenim pritokama na period od deset godina. Prije njih u ovome gradu je punih 70 godina postojalo Sportsko ribolovno društvo “Sana”, ali se ugasilo zbog finansijskih dugovanja. U novom sanskom ribolovnom udruženju kažu kako žele nastaviti bogatu tradiciju ribolovačkog sporta u Sanskom Mostu, koju su baštinili njihovi prethodnici, te planiraju obnoviti i ponovo pokrenuti tradicionalna ribolovačka takmičenja, manifestacije i druženja koja su se održavala u prošlosti.

Pročitajte još...   Košarac uskoro sa Satlerom o otvaranju tržišta EU za meso iz BiH

Izvor: Nezavisne

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji