Slabija prodaja povrća u RS, građanima važnija ušteda od zimnice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Slabija prodaja povrća u RS, građanima važnija ušteda od zimnice

Otkup žitarica na pijaci
Potražnja za povrćem za zimnicu na pijacama u RS je slična kao i prošle godine, građani ga uglavnom kupuju na kartone i vreće na stočnim pijacama, jer tako mogu da uštede nešto novca, dok prodaja ovih proizvoda na gradskim pijacama ide slabije.

Potvrdili su ovo trgovci na pijacama za “Nezavisne”, koji kažu da su građani prošlog mjeseca najviše kupovali krastavac, čija se cijena sada kreće od jedne do 1,3 KM po kilogramu.

Sada je veća potražnja za paprikama rogama, koje koštaju oko 1,5 KM po kartonu, a kilogram crvenih roga košta oko dvije marke.

rekla je jedna prodavačica na banjalučkoj “Tržnici”.

Dodala je da je zadovoljna prodajom, iako se mnoge njene kolege žale da građani na gradskoj “Tržnici” uglavnom uzimaju manje količine povrća.

Cijene paradajza na pijacama u RS kreću se oko dvije KM, vreća zelenog paradajza košta oko 3,5 KM, a patlidžana oko dvije KM.

Paprika paradajzarka je nešto skuplja, pa se cijena vreće ovih paprika kreće oko 3,5 KM, dok je kilogram oko 2,5 KM, a vreća kupusa košta od tri do četiri KM.

U piljarnicama su cijene povrća nešto više pa tako kilogram paprika roga košta 1,8 KM, kilogram zelenog paradajza 1,5 KM, a krastavca od 1,5 do dvije KM.

Kupci sada najviše traže paprike roge i mislimo da je cijena prihvatljiva. Nudimo i povoljnu cijenu sitnog luka – kilogram za jednu KM, patlidžana za 1,3 KM po kilogramu, kilogram kupusa košta 0,6 KM, dok vreća kupusa košta pet KM.

rekli su u jednoj piljarnici za “Nezavisne”.

Pročitajte još...   Bivši radnici sa sudskom policijom plijene imovinu „Farmlanda“

Građani se ipak najviše žale na cijenu karfiola, koji na pijacama košta oko 3,5 KM po kilogramu, na karton oko 2,50 KM, a u piljarnicama kilogram karfiola je tri KM.

Cijena karfiola sigurno neće kasnije biti niža, može samo da bude još viša.

rekla je jedna prodavačica na pijaci.

Baka koju smo sreli na banjalučkoj “Tržnici” kaže da ove godine planira praviti turšiju, ali da su joj cijene ipak previsoke.

Pijaca je veoma dobro snabdjevena, nude razne vrste povrća, ali su cijene i dalje previsoke, posebno za nas penzionere.

rekla je ova penzionerka za “Nezavisne”.

Dodala je da ju je najviše iznenadila cijena karfiola, ali da će ipak praviti turšiju i u slučaju da cijene ostanu iste.

Živim sama pa svake godine sebi napravim manju kanticu turšije. Karfiol mi je preskup, ali moraću da ga kupim, jer njega ipak najviše volim jesti.

Žena koju smo takođe zatekli na “Tržnici” rekla nam je da je ovo period spremanja raznih vrsta zimnice i da ona i njeni ukućani ne mogu zamisliti da je ne spreme.

Svake godine spremamo zimnicu i svi je jako volimo. To je kod nas tradicija koja neće biti prekinuta ni ove godine.

Očekivano, najskuplje povrće je u trgovinama, gdje građani za kilogram crvene paprike roge moraju izdvojiti 2,5 KM, za kilogram krastavca 1,8 KM, paradajz volovsko srce košta 3,5 KM, a kilogram karfiola čak 4,50 KM.

Pročitajte još...   Stočna pijaca Bijeljina 09.10.2018. godine

Jedna Banjalučanka koja je kupovala u marketu rekla nam je da su joj cijene povrća previsoke te da joj je isplativije za nju i supruga kupiti već gotovu zimnicu.

Nas dvoje živimo sami pa nema potrebe da pravimo zimnicu. U prodavnici kupimo teglicu ajvara i turšije kada nam se to jede.

Cijene (u kilogramima)

Paprika roga – 1,8 do 2,5 KM

Krastavac – 1 do 2 KM

Kupus – 0,6 KM

Patlidžan – od 1,3 do 2 KM

Paradajz volovsko srce – 3,5 KM

Sitni luk – 1 KM

Karfiol – 3 do 4,5 KM

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Kombajn ispisao istoriju: Prvi put stigao u selo u BiH

Agro vijesti

Minić sa delegacijom Podlaskog Vojvodstva u Poljskoj o saradnji