Insekti napadaju kukuruzne oranice u Semberiji | Agroportal.ba
Agro vijesti

Insekti napadaju kukuruzne oranice u Semberiji

Na pojedinim semberskim parcelama pod kukuruzom utvrđeno je prisustvo kukuruzne pipe, insekta koji grize lišće i remeti razvoj i rast biljaka, čijem masovnom razmnožavanju pogoduje toplo i suvo proljeće.

Stručnjaci savjetuju plodored, jer ako se kukuruz gaji kao monokultura na istoj parceli tri i više godina zaredom to omogućava povoljne uslove za razvoj velikog broja ovih insekata.

Ove godine je kukuruzom u Semberiji zasijano oko 28.000 hektara. Tek što je ponikao i razvio dva do tri lista, kukuruz je napao insekt u mnogo većem obimu nego prethodnih godina. Ratari, koji su na vrijeme uočili oštećenja na listovima, odmah su reagovali.

Petar Dragojlović iz semberskog sela Amajlije kukuruzom je posijao 15 hektara.

Obavio sam dubinsko i površinsko prskanje, ali uprkos tome pojavila se ova bolest. Čim sam ustanovio oštećenja na prva dva lista potražio sam pomoć stručnjaka. Biljke se moraju zaštititi kako bismo imali dobar i kvalitetan prinos.

Kaže ovaj semberski domaćin.

Savjeti agronoma

Kukuruzna pipa prezimljava u zemljištu kao odrasli insekt i izlazi kad je temperatura površinskog sloja oko 10 stepeni. Najaktivnija je u najtoplijem dijelu dana, kada se i preporučuje hemijska zaštita.

Pročitajte još...   Novi problemi za trgovce, na pijacama u FBiH više ne mogu da rade bez registracije djelatnosti

Agronom Đorđe Glišić savjetuje mere hemijske zaštite.

Insekticidi iz grupe organofosfata- „Nurel D“, „Konzul“, „Despot“, pokazali su se kao odlični. Ovu mjeru neophodno je primjeniti ukoliko se ustanovi prisustvo od tri do pet insekata na metru kvadratnom, jer je tada najefikasnija.

Toplo i suvo proljeće i gajenje kukuruza u monokulturi osnovni su preduslovi za pojavu ove štetočine. U atarima, gdje ratari poštuju plodored, usjevi su u dobrom stanju.

Ulog i dobit

Dušan Stjepanović iz Kojčinovca kaže da je primjena agrotehničkih mjera na njegovim parcelama dala dobre rezultate.

Posijali smo 5,5 hektara kukuruzom. Imali smo povoljne vremenske uslove tokom sjetve, ali nakon toga smo imali jedan sušni period koji je, na sreću, prekinut. Poslije sijanja izvršili smo dubinsko prskanje i spriječili pojavu biljnih bolesti. Oranice redovno obilazimo i ukoliko bude trebalo obavićemo i površinsko prskanje.

Upozorava da od uloženog zavisi dobit.

Godina zavisi i od vremenskih prilika, ali savjeti struke se moraju poštovati.

Zaključuje ratar.

Pomoć

Semberski ratari podsjećaju da su cijene semena, hemijskih sredstava i ostalih repromaterijala ovog proljeća bile na nivou prošlogodišnjih. Zahvalni su i Vladi RS i resornom ministarstvu koji su obezbijedili regresirano gorivo, za 60 feninga jeftinije od maloprodajne cijene.

Pročitajte još...   Satnica 8,8 evra, stan i hrana za branje jagoda i malina

Ove godine sa 50 odsto subvencionisana je i nabavka sjemenskog kukuruza domaće proizvodnje, tako da su ratari koji su se odlučili za ove sorte imali i tu značajne uštede.

Poljoprivrednicima su, osim agrarnog budžeta koji ove godine iznosi 75 miliona KM, na raspolaganju i dodatna povoljna kreditna sredstva, te sredstva međunarodnih projekata u ukupnoj vrijednosti od blizu 100 miliona KM.

Manji rod za 30 odsto

Kukuruzna pipa može da se hrani sa oko 80 različitih biljaka. Čini štetu i suncokretu, šećernoj repi, paradajzu, paprici, a kukuruz napada od početka klijanja, pa do faze razvoja tri do četiri lista. Može da umanji rod i do 30 odsto.

Poljoprivrednicima su, osim agrarnog budžeta koji ove godine iznosi 75 miliona KM, na raspolaganju dodatna povoljna kreditna sredstva, te sredstva međunarodnih projekata u ukupnoj vrijednosti od blizu 100 miliona KM.

Izvor

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?