Usvojen “Strateški plan ruralnog razvoja BiH”, odblokirano 30 miliona eura | Agroportal.ba
Agro vijesti

Usvojen “Strateški plan ruralnog razvoja BiH”, odblokirano 30 miliona eura

Savjet ministara BiH usvojio strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, nakon što je Vlada RS prije nekoliko dana dala pozitivno mišljenje ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću na navedeni okvirni razvojni dokument, piše klix.ba

[tie_full_img][/tie_full_img]

Foto: Hariscalkic.com

Ministar Šarović je odmah nakon što je dobio pozitivno mišljenje, strateški plan ruralnog razvoja uputio na usvajanje, a kako je to najavljeno, o svemu će biti obaviještena delegacija Evropske komisije i nadležni organi u Briselu.

Vlada RS je dala pozitivno mišljenje, iako su se premijerka RS-a Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije žustro protivili navedenoj strategiji, tvrdeći da im nije potrebna.

Ministar Šarović očekuje da će ovim BiH biti omogućen pristup evropskim fondovima za pomoć poljoprivredi i da će time biti spriječen rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Pročitajte još...   Nastavljen izvoz krušaka u Rusiju

Ministar Šarović je istakao da će se nakon usvajanja dokumenta poljoprivredni sektor približiti standardima Evropske unije.

Dug je put, ali smo usvajanjem ovog dokumenta učinili velike korake. Vjerujem da je ovo nagovještaj boljih dana za poljoprivredu. Kao i svaka strategija, dokument ima svoju strukturu. Prije svega je snimila situaciju u poljoprivredi u entitetima, istakao je Šarović.

Napomenuo je da modularni princip znači da će svaka od struktura, što entitetskih, što kantonalnih, biti posebno prikazana, da bi se na kraju izvuklo ono što je zajedničko.

Strateški plan se sastoji od svih elemenata postojećeg, domaćeg plana. Strateški plan ruralnog razvoja će jednim dijelom poslužiti za privlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova, poručio je Šarović.

Podsjećamo, Evropska komisija je u više navrata upozorila da je EU spremna pružiti podršku poljoprivrednicima, ali da će ova značajna podrška postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnog razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno učestvovali članovi vlada oba entiteta.

Pročitajte još...   Usred pandemije otvorila prodavnicu organske hrane

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je upozorio kako je u ovoj sedmici krajnji rok da se na nivou izvršnih organa vlasti usvoji strategija ruralnog razvoja, što je naposljetku i učinjeno.

Usvajanje Strategije ruralnog razvoja bit će siguran pristup fondovima Evropske unije i dobijanje, za početak, 30 miliona eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Usvojen prijedlog pravilnika o podsticajima u Brčkom

Agro vijesti

Zabranjen uvoz 400 kilograma šljiva iz Sjeverne Makedonije