Poljoprivrednici RS zahtjevaju zaštitu! U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici RS zahtjevaju zaštitu! U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso

Poljoprivrednici RS: U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso
Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatra neprihvatljivim odgađanje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso, te ističe da su glavni problem niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih cijena po kojima se meso uvozi iz EU.

Iz Saveza je saopšteno da se ovaj problem može riješiti jedino uvođenjem zaštitnih mjera (prelevmana dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine) u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Neprihvatljivo je stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke jer je normalno, ako ostanu ovakve cijene, da tovne junadi i svinja na kraju uopšte neće biti u BiH, naveli su iz Saveza.

Kako su rekli, riječ je o veoma niskim otkupnim cijenama živih životinja (svinje dvije KM, junad 3,5 KM), dok je kalkulacija troškova proizvodnje daleko veća (svinje 2,90 KM, junad 4,20 KM).

Pročitajte još...   Ocjena situacije u agrarnom sektoru Republike Srpske

Iz Saveza su istakakli da poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni ishodom jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, te od resornog ministarstva zahtijevaju da u roku od osam dana uvedu zaštitne mjere.

Ovaj problem može riješiti jedino Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uvođenjem prelevmana i carina prilikom uvoza mesa kako bi prodajne cijene uvezenog mesa bile veće, a samim tim i meso od životinja iz BiH bi bilo konkurentno na tržištu, istakli su iz Saveza.

Izvor: BHRT

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Prvi međunarodni kongres živinarstva/peradarstva iduće godine

Agro vijesti

Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?