Poljoprivrednici RS zahtjevaju zaštitu! U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso | Agroportal.ba
Agro vijesti

Poljoprivrednici RS zahtjevaju zaštitu! U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso

Poljoprivrednici RS: U roku od osam dana uvesti zaštitne mjere za meso
Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske smatra neprihvatljivim odgađanje uvođenja zaštitnih mjera na juneće i svinjsko svježe rashlađeno meso, te ističe da su glavni problem niske otkupne cijene živih životinja zbog nelojalne konkurencije i niskih cijena po kojima se meso uvozi iz EU.

Iz Saveza je saopšteno da se ovaj problem može riješiti jedino uvođenjem zaštitnih mjera (prelevmana dvije KM po kilogramu i 10 odsto carine) u trajanju od dvije godine, što je u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Neprihvatljivo je stalno potenciranje tržišnih viškova žive stoke jer je normalno, ako ostanu ovakve cijene, da tovne junadi i svinja na kraju uopšte neće biti u BiH, naveli su iz Saveza.

Kako su rekli, riječ je o veoma niskim otkupnim cijenama živih životinja (svinje dvije KM, junad 3,5 KM), dok je kalkulacija troškova proizvodnje daleko veća (svinje 2,90 KM, junad 4,20 KM).

Pročitajte još...   Izvoz mesa iz BiH spasila Turska

Iz Saveza su istakakli da poljoprivredni proizvođači nisu zadovoljni ishodom jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem, te od resornog ministarstva zahtijevaju da u roku od osam dana uvedu zaštitne mjere.

Ovaj problem može riješiti jedino Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uvođenjem prelevmana i carina prilikom uvoza mesa kako bi prodajne cijene uvezenog mesa bile veće, a samim tim i meso od životinja iz BiH bi bilo konkurentno na tržištu, istakli su iz Saveza.

Izvor: BHRT

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Poljoprivrednici razapeti između proizvodnje i očuvanja prirode

Agro vijesti

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće?