Mljekari iz RS stali na zelenu granu: Šta je dovelo do stabilizacije proizvodnje | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mljekari iz RS stali na zelenu granu: Šta je dovelo do stabilizacije proizvodnje

Bolja cijena mlijeka i jeftinija stočna hrana spasle su farmere u Republici Srpskoj koji su u aprilu ove godine prikupili više mlijeka i proizveli više mliječnih proizvoda u odnosu na isti period lani, kada su mnogi zbog otežanih uslova rada razmišljali o gašenju farmi.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom aprila ove godine mljekare su prikupile ukupno 8.547 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7 odsto više nego u martu, odnosno 5,8 odsto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Statističari su izračunali da su mljekare tokom aprila, u odnosu na isti mjesec lani, povećale proizvodnju fermentisanih mliječnih proizvoda za 14,9 odsto, mlijeka za piće za 13,4 odsto, kravljeg sira za 7,3 odsto i pavlake za 4,5 odsto.

– U odnosu na mart mljekare su tokom aprila povećale proizvodnju pavlake za 13,2 odsto, kravljeg sira za 11,3 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda za 4,3 odsto i mlijeka za piće za 1,5 odsto – pokazali su podaci zavoda.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić istakao je za Glas Srpske da su farmeri, nakon jednog težeg perioda, ponovo stali na noge.

Pročitajte još...   Spuštena rampa koči širenje peradarske proizvodnje

– Situacija u ovom sektoru je stabilna, a sve zahvaljujući zalaganjima farmera, koji su dizali kredite da unaprijede svoju proizvodnju. Naravno, u taj proces se niko ne bi upuštao da je otkupna cijena mlijeka ostala na prošlogodišnjem nivou, kada je bila i upola niža nego sada. S druge strane, pojeftinila je i stočna hrana, što svakako farmerima daje razlog više da nastave da ulažu u proizvodnju – kazao je Arsenić.

Prema njegovim riječima, prosječna otkupna cijena mlijeka je 95 feninga po litru.

Godina je dobro počela i za bilećku mljekaru Pađeni, a direktor ove firme Nenad Vukoje kaže da je do rasta proizvodnje mlijeka najviše došlo zbog vegetacije koja je počela ranije nego inače.

– Kad je u pitanju otkup mlijeka, ove godine je zabilježen rast za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, što ne znači da će tako biti i u narednom periodu. Kad je u pitanju prodaja, od januara do kraja aprila zabilježen je trend rasta za 20 odsto, dok je u maju malo zatajila. Ipak, očekujem da će ova godina biti izuzetno dobra – rekao je Vukoje.

Pročitajte još...   Pašalić najavio interventni otkup mesa (VIDEO)

Dodao je da kriza u Evropi nije pogodila mljekaru Pađeni, koja svoje proizvode, pored Hrvatske i Slovenije, izvozi i u Austriju, Njemačku i druge evropske zemlje.

Više posla do polovine ovog mjeseca imao je i vlasnik bijeljinske mljekare Dule Duško Cvjetinović koji kaže da proizvodnja mlijeka sada počinje da pada, jer dolazi do nestanka silaža i žitarica.

– U naredna dva mjeseca sigurno će biti manje sirovog mlijeka – kazao je Cvjetinović.

Maslac

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mljekari su, u odnosu na isti mjesec lani, tokom aprila smanjili proizvodnju maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 5,5 odsto.

Tokom aprila ove godine, u odnosu na prethodni mjesec, proizvodnja maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda smanjena je za 9,5 odsto.

 

 

(glaasrpske.com)

 

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Minić: Kontinuirano otvaramo nove teme o saradnji sa Srbijom

Agro vijesti

Plantaže Pančićeve omorike niču na jesen širom Srpske