Mljekari ne odustaju od podsticaja od 30 feninga po litru mlijeka | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mljekari ne odustaju od podsticaja od 30 feninga po litru mlijeka

Mljekari i uzgajivači goveda danas su u Bijeljini utvrdili prijedloge za novi pravilnik o podsticaju koji će uputiti resornom ministarstvu, objavljuje BN Televizija.

[tie_full_img][/tie_full_img]

Polovina budžeta za podsticaje u poljoprivredi ide upravo ovim proizvođačima, koji tvrde da je za kvalitetnu proizvodnju potrebno više od 30 miliona maraka.

Mljekari ne odustaju od podsticaja od 30 feninga po litru mlijeka. Poručuju da se cijena mlijeka mora povećati, jer su troškovi veliki.

Mi, proizvođači mlijeka, nismo zadovoljni otkupnom cijenom, jer proizvesti litar mlijeka za 57 feninga je nerealno, rekao je Ostoja Nikolić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske.

Moja proizvodnja je 9.500 litara po grlu u laktaciji, što predstavlja zapadnoevropski vrlo vrijedan rezultat. Nema nikakvog razloga da budemo lošiji nego zapaodnoevropski farmeri, smatra Čedomir Borojević, farmer iz Šamca.

Farmeri traže veća sredstva i po ostalim stavkama.

Podsticaj za tovnu junad 300 KM, za priplodne junice 300 KM i zbog većih akciza povećati regresirano gorivo za 10 feninga, rekao je Nikolić.

Nedopustivo je i kašnjenje podsticaja. Sada farmeri čekaju novac već tri mjeseca.

Taj podsticaj nam je potreban za unapređenje proizvodnje i treba da bude isplaćivan svakog mjeseca, smatra Mladen Vitomir, proizvođač mlijeka iz Rogatice.

Otkupna cijena tovnih junadi je pala; bila je 4,10 a sada je 3,80 KM po kilogramu. Iako se resorna ministarstva hvale povećanim izvozom govedine, u Semberiji nema ko da kupi bikove.

Trenutno nema otkupa na našem području. Ima mnogo bikova koji nisu otkupljeni i farmeri trpe štete tim tovom. Naše je da proizvedemo, a što se tiče prodaje, to država treba da odradi, kaže Nikolić

Usvajanjem Strategije ruralnog razvoja BiH na raspolaganju je proizvođačima 30 miliona evra iz IPA fondova. Farmeri ističu da o tome nemaju dovoljno informacija i da vlasti treba na vrijeme da djeluje, jer cilj je spasiti poljoprivredu.

Shares
Slične objave
Agro oglasiAgro vijesti

Male radnje, velike priče

Agro vijesti

Uzgajivači ribe u RS se žale na nelegalan uvoz