Podsticaji Agrarnog fonda grada Bijeljine, za poljoprivrednike 1,2 miliona KM | Agroportal.ba
Agro vijesti

Podsticaji Agrarnog fonda grada Bijeljine, za poljoprivrednike 1,2 miliona KM

Iz budžeta grada Bijeljina za podsticaj ovogodišnje poljoprivredne proizvodnje biće izdvojeno 1,2 miliona maraka, piše blic.rs

[tie_full_img][/tie_full_img]

Poljoprivrednici tvrde da je to nedovoljno, jer je u Semberiji registrovano više od 8.800 gazdinstava koja su zbog suše pretrpjela katastrofalnu štetu u prošloj godini.

U Odjeljenju za poljoprivredu grada Bijeljine ističu da će stimulisati isključivo proizvođače kojima je poljoprivredna proizvodnja osnovna dijelatnost, pri čemu će pratiti i pravilnik resornog ministarstva.

Za razvoj sela i poljoprivrede veliki značaj imaju novčani podsticaji, koje obezbijeđuje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS i lokalna uprava, tvrde semberski proizvođači.

Poljopriverednik Blago Matović godinama proizvodi žitarice, a trenutno u tovu ima i 60 grla stoke. Kaže da bez podsticaja ova proizvodnja ne bi bila rentabilna i mnoga imanja bi ugasila proizvodnju.

Ulaganja su velika, konkurencija je nelojalna, a tržište nestabilno. Zahvaljujući podsticaju od Ministarstva poljoprivrede, koji je prošle godine bio oko 200 KM po hektaru pšenice i podsticajima od Agrarnog fonda grada Bijeljina od 60 KM, dobije se neka računica za proizvodnju, kaže ovaj domaćin.

I poljoprivrednik Živko Marković kaže da su podsticaji neophodni.

Prošle godine smo dobili po dva pfeninga za kilogram pšenice. Za ovu godinu još ništa ne znamo. I mnogo bi nam bilo lakše da znamo koliko će iznositi kako bi lakše organizovali proizvodnju. A pogotovo kada bi znali kome i po kojoj cijeni ćemo prodati ono što proizvedemo, te kolike ćemo podsticaje ostvariti, navodi Marković.

Semberija je agrarno područje, ima oko 14 hiljada poljoprivrednih imanja od kojih je oko 8.800 registrovanih gazdinstava.

Pročitajte još...   Vremenska prognoza za 23.09.2020.

Očekivali su, kažu, veća izdvajanja u Agrarnom fondu grada za podsticaje poljoprivrede.

Međutim, samostalni stručni saradnik u Agrarnom fondu Bijeljine Zdravko Mikić kaže da je budžet Fonda ostao na nivou prošlogodišnjeg i da iznosi 1.200.000 KM.

Za organizovani otkup voća i povrća obezbjeđujemo 10 odsto od prosječne tržišne cijene, a limitaran je iznos na 2.000 KM po jednom domaćinstvu. Podsticaj po kilogramu otkupljenog duvana košta 15 pfeninga, kaže Mikić.

Isplata u toku godine

Za uzgoj junica izdvaja se 100 maraka po grlu, tov junadi 70, a svinja sedam maraka po grlu. Za podsticaje u 2017. godini u Agrarni fond grada stiglo je 860 zahtjeva.

Pročitajte još...   Loša situacija kada je proizvodnja meda u pitanju, na jednu marku izvoza je oko osam maraka uvoza

Dosad je isplaćeno oko 500 hiljada maraka, preostala potraživanja, kažu u Agrarnom fondu grada Bijeljina biće isplaćena tokom ove godine.

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Gori nam pod nogama, treba kopati ali nema ko!

Agro vijesti

Cijena soje dostigla istorijski rekord