Četvrtak , Septembar 19 2019
Najnovije vijesti
Početak / Agro oglasi / Mljekarski sektor bilježi povećanje proizvodnje

Mljekarski sektor bilježi povećanje proizvodnje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio danas u Gradišci da je mljekarski sektor u Srpskoj stabilan i bilježi povećenje proizvodnje mlijeka u odnosu na prethodne godine.

Plan podsticaja

Prošle godine u Republici Srpskoj je proizvedeno oko 340 miliona litara mlijeka. Povećan je i otkup. Tokom 2018. godine je otkupljeno oko 117 miliona litara, što je više u odnosu na 2017. i 2016. godinu.

On je rekao da u mljekarstvu nema većih problema sa proizvodnjom i otkupom. U narednom periodu bi se trebalo raditi na rješavanju problema nedostatka zemljišta koje se poljoprivrednicima dodjeljuje u zakup ili na koncesiju.

Dodatno zemljište

Pašalić je naveo da je Ministarstvo početkom ove godine obezbijedilo dodatnih 500 hektara zemljišta koje će biti na raspolaganju opštini Gradiška. Opština ta zemljišta može da dodijeli poljoprivrednicima u zakup.

On je istakao da je o zakupu zemljišta u nekoliko navrata razgovarao sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem, te da je dogovoreno da se taj posao intenzivira. Kako bi se do početka sjetve obezbijedile dovoljne površine zemljišta za poljoprivredne proizvođače.

Pašalić je naglasio da cijenu mlijeka diktira tržište. Uvijek ima prostora za dogovor proizvođača i otkupljivača.

Za ovu godinu je umanjena premija za mlijeko sa 30 na 25 feninga po litru. Ali to ne bi trebalo da se značajno odrazi na mljekarsku proizvodnju. Mljekari bi trebalo da razgovaraju sa otkupljivačima. Imamo nekoliko otkupljivača u BiH i proizvođači mogu da prodaju mlijeko onima koji im daju najbolju cijenu.

Jedan od vlasnika porodične farme “Hotić” u Žeravici kod Gradiške Nedžad Hotić rekao je da im je najveći problem nedostatak zemljišta u zakupu. Zbog toga ne mogu da ostvare podsticaj za regresirano gorivo.

Nezadovoljni otkupnom cijenom

Hotić je rekao da sa otkupnom cijenom mijeka nisu zadovoljni. U okruženju je ona veća za oko pet feninga u odnosu na cijenu po kojoj isporučuju svoje mlijeko Mljekari u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da na farmi ima oko 200 grla. Od kojih je trenutno oko 70 krava u procesu muže i daju do 2.000 litara mlijeka dnevno.

Hotić je istakao da su planirali povećati obim proizvodnje, ali da to isključivo zavisi od rješavanja problema nedostatka zemljišta.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je sa ministrom Pašalićem dogovoreno da Ministarstvo u ovoj godini intenzivnije radi na rješavanju navedenih problema mljekarskog sektora u Srpskoj.

Usorac je dodao da je obećano i da će premija za mlijeko za tri posljednja mjeseca prošle godine biti isplaćena tokom ovog mjeseca i početkom aprila.

Pašalić će posjetiti danas i farme muznih krava “Arsenić” u Kozarskoj Dubici i “Škundrić” u Prijedoru.

Izvor: Nezavisne.

Facebook Komentari

Provjerite takođe

Plan podsticaja

Zaštititi usjeve od nevremena

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će Ministarstvo uvesti …