Mrkve i peršuna ima u Semberiji, ali najteže plasirati robu | Agroportal.ba
Agro vijesti

Mrkve i peršuna ima u Semberiji, ali najteže plasirati robu

Braća Hadžići iz Јanje kod Bijeljine jedni su od najvećih proizvođača korjenastog povrća u Semberiji. Mrkvu i peršun zasijali su na više od 70 dunuma oranica, a zbog obilnih kiša tokom juna mjeseca prinos je umanjen zbog truleži. Ipak najveći problem predstavlja im plasman robe na tržištu koji ugrožava roba iz uvoza i prodaja robe na crno.

Mensur Hadžić ove godine zasijao je mrkvu na 40 dunuma. Kaže godina je bila teška za proizvodnju ove kulture jer je zbog čestih padavina u junu i velike količine vlage došlo do njenog trulenja što se vidi i na oranicama sa kojih je povadio usjev.

Nisam uspio ove godine da je sačuvam od truleža na ovoj njivi pogotovo, na ranijoj je bila bolja. Uhvatile mnogo jake temperature 35-40, a padne velika količina vlage tako da nije bilo uspješno na ovoj parceli. Prosječno nam rodi 5-6 tona po dulumu, opet će u prosjeku biti 5 tona. Imao sam neke parcele do 7.

kaže Mensur Hadžić.

Pročitajte još...   Mogući protesti poljoprivrednika u FBIH, rok 15. Novembar

Njegov mlađi brat nije zadovoljan ni prinosom koji je na većini njegovih njiva podbacio upravo zbog velike količine vlage i kretao se oko tri tone. Na pet dunuma zasijao je peršun čijim je kvalitetom ali i rodom zadovoljan, ali je problem plasman.

I on je dobar ove godine, ali i on ne može da se proda radi drugog uvoza robe na crno što se dovozi. Ako je peršun 3 KM kila mi moramo da dajem po marku i po do dvije. Da bi mogli da prođemo, da bi prodali nešto, uspjeli.To su baš cijene smiješne i naš narod umjesto da uzima našu robu domaću oni uzimaju sve sa strane i ne znam dokle će tako.

priča Ilijas Hadžić.

Iako se svake godine suočavaju sa poteškoćama ipak ne odustaju od ove proizvodnje. Oni su treća generacija koja proizvodi korjenasto povrće.

Krećemo od februara, s prvim danima proljeća , čim može da se uđe u njivu mi počnemo to da sijemo. Јedna stiže, druga se sije i tako imamo do jeseni. Ovu njivu smo gotov uspremili. Sijemo sjeme presto, to je sjeme iz Francuske. Zahtjevna je, moraš svaki dan da budeš u njivi. Ranu mrkvu pokrivamo agrilom, sad je i to skupo.

poručio je Mensur Hadžić.

Pročitajte još...   Sedmica povoljna za poljoprivredne radove na otvorenom

Iako su u proteklom periodu uložili značajna sredstva u mehanizaciju, mašine za vađenje i traktore neophodno je da nabave kombajn, mašine za pranje mrkve i pakovanje.

Hadžići su imali u planu i da izgrade hladnjaču u kojoj bi skladištili mrkvu kako je zbog neadekvatnog skladištenja ne bi morali prodavati po niskim cijenama. Osim korjenastim povrćem bave se i proizvodnjom luka i špinata.

Izvor: RTRS

0Shares
Slične objave
Agro vijesti

Na Sajmu šljive u Gradačcu od 28. do 31. augusta oko 300 izlagača iz šest zemalja

Agro vijesti

Da li će ratari imati očekivanu zaradu od pšenice