Najavljeni veći podsticaji za proizvodnju pšenice | Agroportal.ba
Agro vijesti

Najavljeni veći podsticaji za proizvodnju pšenice

Podsticaj za proizvodnju pšenice za 2020. godinu iznosiće 300, umjesto dosadašnjih 200 maraka po hektaru, najavio je ministar poljoprivrede Boris Pašalić. Poljoprivrednici kažu da će im mjera Vlade biti od velike koristi, jer će u velikom dijelu ovaj podsticaj pokriti troškove jesenje sjetve.

Đorđe Јeftić iz Amajlija kod Bijeljine, ove godine posijaće tri hektara pšenice. Podsticaj za proizvodnju mnogo mu znači.

Original sjeme sijem, zbog boljeg prinosa, a i od ministarstva poljoprivrede ako bude podsticaja na tu pšenicu, onda im se isplati i faktički oni finansiraju kompletnu sjemensku proizvodnju.

Boško Radić iz Bijeljine planira da ove godine posije 30 hektara pšenice. Smatra da je podsticaj proizvodnje veoma dobra mjera, ali da je problem kod poljoprivrednika koji iznajmljuju zemlju, a vlasnici im ne daju ugovore i u tom slučaju ne mogu dobiti značajan iznos podsticaja.

Apelujemo na sve poljoprivrednike, a i sam je ministar rekao da svi oni koji obrađuju poljoprivredno zemljište, a nemaju ugovor za to da slobodno prijave te ljude koji im daju to, a ne daju ugovore.

Veći podsticaj

Vlada i ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske donijeli su odluku da, za pšenicu koja se proizvede u 2020. godini, podsticaj za proizvodnju bude za 100 maraka veći po hektaru posijane pšenice u odnosu na prethodnu godinu.

Mi smo prije nekih desetak dana razgovarali sa poljoprivrednicima, prije svega onim koji se bave proizvodnjom pšenice i dogovorili smo da u narednoj godini, dakle u ovoj sjetvenoj sezoni, pšenica koja se posije sad u 2019. godini i koja se proizvodi u 2020. da će biti podržana sa 300 maraka po hektaru.

naveo je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Pročitajte još...   482.000 KM za razvoj šumarstva

Cilj ove mjere Vlade jeste da se održi isti nivo proizvodnje pšenice, te sada problem mogu predstavljati samo nepovoljni meteorološki uslovi.

Ono što nam ne ide u prilog, ni nama ni proizvođačima, jeste da imamo suvu jesen i da imamo nedostatak padavina i to u nekoj mjeri može da naruši njihove planove. Јer ,ukoliko ne budemo imali nešto obilniju kišu u narednih 15-20 dana, to može u nekoj mjeri da oteža jesenju sjetvu, ali ne očekujemo da će tu biti nekih većih problema.

Dodao je Pašalić.

Pročitajte još...   Žetva završena, prinosi iznad očekivanja, otkup upitan (VIDEO)

Da bi ostvarili pravo na podsticaj, ratari treba da zasiju najmanje jedan i po hektar, da koriste deklarisano sjeme i primijene propisanu tehnologiju. Njima će, kao i do sada, na raspolaganju biti i regresirani dizel za proljetne i jesenje sjetvene radove, sredstva za kapitalne investicije, kao i sredstva za osiguranje proizvodnje.

Izvor

Shares
Slične objave
Agro vijesti

Očekivani prinos kukuruza devet do 12 tona po hektaru

Agro vijesti

Crveno meso iz BiH neće još na evropsku trpezu